‘Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Faber overleden’

Klaas Faber en zijn echtgenote in april 2009 gefotografeerd in hun Duitse woonplaats Ingolstadt. Foto Hollandse Hoogte / Arnold Karskens

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Faber is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn echtgenote bekendgemaakt aan De Nieuwe Pers. Faber woonde sinds de jaren vijftig in Duitsland.

Faber werd in Nederland in 1947 ter dood veroordeeld voor moord en het opzettelijk in tijd van oorlog de vijand hulp bieden. Faber diende tijdens de oorlog in de Waffen SS en was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork. Daarnaast maakte hij deel uit van de lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert.

In cassatie werd de straf van Faber omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Faber wist in 1952 echter uit de gevangenis van Breda te ontsnappen en naar Duitsland te vluchten. Daar weet hij zich beschermd door een zogenoemd ‘Führererlass’. Het betreft een door Adolf Hitler uitgevaardigde wet die aan buitenlanders in Duitse krijgsdienst de Duitse nationaliteit toekende. Omdat Duitsland na de oorlog geen onderdanen wenste uit te leveren, beschermde deze wet ook landverraders als Faber.

De Nederlandse justitie heeft de laatste jaren volgens De Nieuwe Pers geprobeerd om Faber zijn straf in Duitsland te laten uitzitten. Uitgerekend gisteren maakte het Landgericht van Ingolstadt, de woonplaats van Faber en zijn vrouw, bekend dat het daarover binnen twee weken een besluit zou nemen.

Klaas Carel Faber kwam uit een NSB-gezin. Zijn vader Pieter werd in 1944 geliquideerd door verzetsvrouw Hannie Schaft, bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Zijn broer Pieter Johan werd in 1948 geëxecuteerd wegens oorlogsmisdaden.

    • Pim van den Dool