Nederlandse lobby bij EU was 'ondermaats'

Jeroen Wester

De Nederlandse lobby in Brussel is in de afgelopen jaren „ondermaats” geweest. Dat zegt bestuursvoorzitter Jan Hommen van bank- en verzekeringsbedrijf ING in een gesprek met deze krant.

Het concern, dat noodhulp nodig had in 2008 en 2009, wordt op last van de Europese Commissie opgesplitst. ING heeft het al een paar jaar aan de stok met de Europese autoriteiten over de manier waarop het met die voorwaarden aan staatssteun omspringt. Volgens Hommen heeft ING in de afgelopen jaren weinig steun gehad van de Nederlandse regering in het conflict. „Nederland kan zich veel beter vertegenwoordigen in Brussel dan we hebben gedaan”, zegt de ING-topman. „Eurocommissaris Neelie Kroes zei tegen me: ik zie bijna nooit iemand, ik zie alleen jou. Er zijn zeker landen die dat spel beter spelen. Maar ik vind dat Mark Rutte dat heel goed oppakt.”

De voormalig Philips-bestuurder besloot drie jaar geleden op 65-jarige leeftijd als niet-bankier het roer van Michel Tilmant bij ING over te nemen omdat het „nodig was”. Hij werd gevraagd door de raad van commissarissen, door leden van de raad van bestuur en toenmalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink deed ook een dringend beroep op hem.

Volgend jaar loopt zijn contract af. „Ik wil niet weg”, zegt hij, maar als er morgen iemand is die zou willen en kunnen, vertrekt hij. „Dat heb ik ook tegen de raad van commissarissen gezegd. Ik zit niet aan mijn stoel vast. Ik ben een makkelijk te vervangen persoon. Je hoeft me niets te betalen, ik ben dezelfde dag nog weg en zal nooit meer iets over ING zeggen.”

Interview Hommen: economie 2-3

    • Tom Kreling
    • Jeroen Wester