Ook Nederland verzaakt en verliest oefenduel tegen Bulgarije

Micanski scoort in de allerlaatste minuut het winnende doelpunt voor Bulgarije. Foto Reuters / Michael Kooren

Nederland heeft zijn tweede oefenduel op weg naar het EK ook verloren. Na de nederlaag tegen Bayern München werd het in Amsterdam 1-2 tegen Bulgarije. Robin van Persie scoorde vlak voor rust namens Nederland. Vijf minuten in de tweede helft maakte Ivelin Popov vanaf de strafschopstip gelijk. Ilijan Micanski scoorde in blessuretijd de winnende treffer.

In de Amsterdam Arena was Nederland veel in balbezit, maar veel te vaak ook ongevaarlijk, meldt persbureau Novum. Bondscoach Bert van Marwijk had gekozen voor een variant waarbij Klaas-Jan Huntelaar de diepe spits was, Van Persie op rechts speelde en Rafael van der Vaart de linkerflank bemande. Van Persie en Van der Vaart werden echter pas gevaarlijk als ze naar binnen trokken en daardoor kreeg Huntelaar nauwelijks kansen.

Ook achterin, waar Jetro Willems als linksback zijn eerste interland speelde, liep het niet altijd lekker. De verdedigers gaven de Bulgaren regelmatig te veel ruimte, maar de bezoekers waren niet in staat om daar van te profiteren.

Schade liep Nederland in verdedigend opzicht ook op toen Joris Mathijsen na een kwartier geblesseerd naar de kant moest. De Malaga-verdediger greep bij een loopactie plots naar zijn hamstring, maar kon wel zelf het veld verlaten. De ernst van zijn blessure is nog niet duidelijk.

Nederland verdiend op voorsprong

Valeri Bojinov was kort voor rust dichtbij de openingstreffer, maar krulde een vrije trap tegen de lat boven Oranje-doelman Tim Krul. Vlak na die kans was het Nederland dat verdiend op voorsprong kwam. Wesley Sneijder schatte een loopactie van Van Persie op waarde en tilde de bal over de Bulgaarse verdediging. De Arsenal-spits stond daardoor vrij voor de doelman en schoot beheerst raak.

Na de thee kreeg Nederland vrij snel een strafschop tegen. Van der Vaart wilde al glijdend een voorzet blokkeren, maar kreeg de bal tegen zijn hand gespeeld en de Spaanse arbiter zag er een penalty in. Popov schoot het buitenkansje binnen.

Ook na de 1-1 bleef het moeizaam bij Nederland. Arjen Robben viel in, maar kon het verschil niet maken en de Nederlandse aanvallen misten creativiteit. Diep in blessuretijd, toen Oranje zich al neergelegd leek te hebben bij een gelijkspel counterde Bulgarije nog. Met drie tegen twee kon Micanski vrij binnenkoppen en was Krul kansloos.

http://www.youtube.com/watch?v=znBAZSev3h0&feature=youtu.be

Ook de tegenstanders van Nederland tijdens het EK wisten vandaag niet te winnen.