Moslimbroeders willen verbond met kandidaten om revolutie te ‘redden’

Mohammed Morsi, de officiële presidentskandidaat van de Moslimbroederschap. Foto AFP / Odd Andersen

De Egyptische Moslimbroederschap van presidentskandidaat Mohammed Morsi, die aan kop gaat in peilingen van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, wil vandaag in gesprek met andere presidentskandidaten. Dit zou nodig zijn om de revolutie in het land te “redden”.

Presidentskandidaat Morsi heeft volgens de Moslimbroeders zelf de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen met zo’n 25 procent van de stemmen. De nummer twee in de peilingen en daarmee de waarschijnlijke tegenstander van Mursi in de tweede ronde is Ahmed Shafiq, die gedurende de volksopstand vorig jaar premier was onder de afgetreden president Hosni Mubarak. Hij wordt door veel Egyptenaren daarom gezien als representant van het oude regime, maar is ook populair vanwege zijn belofte de stabiliteit en veiligheid in het land te herstellen.

De Moslimbroederschap heeft de overige kandidaten uit de eerste ronde, waaronder de linkse nationalist Hamdeen Sabahi en voormalig Moslimbroeder Abdel Moneim Aboul Fotouh, vandaag uitgenodigd voor gesprekken om de revolutie te “redden”. De fundamentalistische beweging lijkt met de andere kandidaten een verbond tegen Shafiq te willen sluiten als hij en Morsi inderdaad doorgaan naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Een woordvoerder van de Moslimbroederschap zegt tegen de BBC dat Egypte “in gevaar komt” als Shafiq wint.

De officiële resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die woensdag en donderdag werden gehouden, worden aanstaande dinsdag verwacht. Als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen haalt, wat de verwachting is, vindt op 16 en 17 juni de tweede en beslissende ronde plaats.