Medialek in het Vaticaan

Het Vaticaan heeft iemand opgepakt die verdacht wordt van het lekken van geheime documenten en correspondentie naar de media. Dat meldt de BBC. Federico Lombardi, een woordvoerder van het Vaticaan, zegt dat intern onderzoek heeft uitgewezen dat iemand in het bezit was van vertrouwelijke documenten, en dat deze persoon momenteel wordt ondervraagd. Het Vaticaan wil de identiteit van de verdachte niet onthullen. Volgens Italiaanse media gaat het om iemand die in de woonruimtes van de paus werkt, geen priester. In Italië staat de zaak bekend als ‘Vatileaks’.

De gelekte documenten en correspondentie betreffen aanklachten over corruptie, wanbeleid en interne conflicten binnen de regering van Vaticaanstad. Eerder suggereerde het Vaticaan dat Ettore Gotti Tedeschi, directeur van de Bank van het Vaticaan, verantwoordelijk was voor Vatileaks. Gotti Tedeschi werd deze week om onbekende redenen door zijn toezichthouders ontslagen. (BBC)