Je loog tegen mij alsof ik een stunt was

Typische transfers of bonje in de boardroom? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

Een budget van 10 miljoen, daar kun je heel wat mee doen! Een club havenarbeiders heeft dit bedrag exclusief ter beschikking om actie te voeren tegen één bedrijf: Aegon. Met die campagnekas behoort de Stichting Vermogensbeheer Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van de Vervoer- en Havenbedrijven tot de rijkste actieclubs van Nederland.

Het geld is afkomstig van de arbeiders zelf. Die zagen hun pensioengeld de afgelopen vijftien jaar door raadselachtige toestanden naar allerlei instanties verdwijnen. Een soort legale roof die in 2010 nog een schikking van een half miljard euro baarde: 490 miljoen euro voor de achterban en 10 miljoen voor het actieapparaat.

Dat weet Harry Slinger ook die 30 jaar na Je loog tegen mij zijn hit nieuw leven in wilde blazen. De volkszanger voert met hulp van een professioneel reclamebureau actie tegen verzekeraar Aegon, die via een overname geld zou hebben gestolen. Juridisch ving men bot, maar de acties gaan door. Harry maakt zich druk „omdat de wereld erg aan de hand van de financiële markt loopt”, zei hij op de radio. In een gelikte video is de hit van Drukwerk opnieuw gelanceerd. Met aangepaste haventekst („Als ik oud ben, wil ik wat centen op zak”). Arbeiders in de clip, samen tegen het grootkapitaal. Handig, zo’n campagnekas. Iedereen kan de havenhit voor 99 cent op iTunes ophalen.

Oh, en wie trad er in 2004 bij een personeelsfeest op van die vermaledijde verzekeraar? Goed geraden.

Jeroen Wester