Hoe komt een stuk dubbel in de krant? Improvisatie, met hulp van deadline

In de krant van donderdag 24 mei staat eenzelfde berichtje over de omzet in de Nederlandse horeca zowel op de linker- als op de rechterpagina van de rubriek Economie.

Links staat Crisis? Niet naar café, maar naar de snackbar, en rechts staat, in de kolom korte berichten, Recessie leidt niet tot lagere horecaprijzen, beide gebaseerd op cijfers van het Centraal Planbureau die donderdag werden gepubliceerd.

Hoe kan dat gebeuren?

1. Heeft er iemand zitten slapen?

2. Waarom staat er bij het ene berichtje wel dat het afkomstig is van het persbureau Novum, en bij het andere niet?

Maurits van Rijswijk,

Zandvoort

Dit was typisch een, gelukkig zeldzame, verdubbeling in de berichtgeving. Dat kan gebeuren als redacteuren onverhoopt, in de hectische productie, niet van elkaar weten dat ze met hetzelfde bericht bezig zijn (dat moet een chef of eindredacteur in de gaten houden), of omdat er op het laatste moment dingen veranderen.

Chef Economie Jan Meeus legt uit: „Dit was een fout in de coördinatie, die we zelf ook zagen, maar net nadat de deadline was verstreken en de pagina’s gezet waren. Soms gaat er bij het maken van de krant op het allerlaatste moment iets mis. In dit geval viel er nog geen uur voor deadline een bericht weg en moest er dus een gat gevuld worden. Een redacteur is aan de slag gegaan met de cijfers over de horeca en de coördinator van dienst, en dat was ikzelf, is vergeten om dat bericht uit de al afgemaakte kortkolom te halen.”

Het bericht in de kortkolom was van het persbureau Novum, het andere bericht was door de redacteur gemaakt op basis van de cijfers van het CPB.