Hij: ‘Nooit rustig aan met geld’

Maarten Mies (25) en Lise de Laat (24) zijn ruim vier jaar samen. Ze wonen in Utrecht. Nadat ze waren afgestudeerd, vonden ze snel een baan. Hij wordt opgeleid als IT-professional, zij is managementtrainee bij een energiebedrijf.

Foto David Galjaard

Lise: „We waren nog aan het afstuderen toen we wilden samenwonen.”

Maarten: „Ik studeerde op Nyenrode en woonde op de campus. Als je bent afgestudeerd, moet je uit je kamer.”

Lise: „Dit huis vonden we heel snel. Zo snel dat we er een beetje van schrokken. We hadden nog geen baan en dus ook geen inkomen. We wilden er maximaal 1.000 euro aan uitgeven. Om erachter te komen wat een normale huurprijs is, hebben we makelaars gebeld en bekenden advies gevraagd.”

Maarten: „Ik was ervan overtuigd dat we met onze bijbaantjes een heel eind zouden komen.”

Lise: „Met bijbaantjes kun je wel 500 euro per persoon per maand verdienen, dan is de huur in ieder geval betaald. En we hadden allebei het vertrouwen dat we snel een echte baan zouden vinden. Binnen twee maanden was het voor mij al raak.”

Maarten: „En een paar maanden later voor mij ook, gelukkig.”

Lise: „Ik heb niet onderhandeld over mijn salaris. Daar was geen ruimte voor. Maar ik krijg wel opleidingen en trainingen. Dat weegt ook mee, al is het niet in geld uit te drukken.”

Maarten: „Dat geldt ook voor mij. Ik heb vooral gekeken naar de mogelijkheden die ik na mijn interne opleiding zal krijgen. Het salaris was voor mij niet doorslaggevend. We zijn natuurlijk ook niks gewend, qua inkomen.”

Lise: „Ik heb mijn eerste salaris net gekregen. Ineens stond er een extra nulletje bij op mijn rekening. Dat was echt: wauw.”

Maarten: „Ik kijk er ook naar uit om mijn eerste salaris te krijgen.”

Lise: „Als student kost alles geld. Maar nu werk ik net zo hard en krijg ik er ineens geld voor.”

Maarten: „Voor mij geldt hetzelfde. Ik doe een opleiding en krijg toch gewoon betaald.”