Geef het Mongoolse volk zijn tarbosaurus terug

Meebieden kan niet meer. Dit prachtige en puntgave tarbosaurusfossiel ging afgelopen zondag in New York onder de hamer en werd voor 1.052.500 dollar verkocht. Toch is het nog de vraag of de winnende bieder de versteende dino mee naar huis mag nemen. Eerst moet een rechter zich nog over de verkoop uitspreken. De aanklacht: het fossiel is illegaal Mongolië uitgesmokkeld.

Mongolië worstelt al jaren met de illegale fossielenhandel. De bodem van het land zit stampvol waardevolle en minder waardevolle fossielen. Alleen met een vergunning mogen wetenschappers opgravingen verrichten, en de fossielen die zij vinden blijven eigendom van de Mongoolse staat. Deze wetten laten zich echter moeilijk handhaven in het uitgestrekte land. Lokale boeren plunderen de opgravingen buiten het expeditieseizoen, en verkopen de bodemschatten door aan malafide handelaars.

De Mongoolse autoriteiten kregen pas vrijdag lucht van de veiling. In een verklaring vroeg president Elbegdorj Tsakhia het veilinghuis Heritage Auctions om alle informatie over de herkomst van de tarbosaurus vrij te geven, en indien het inderdaad om een Mongools fossiel gaat, het terug te geven aan Mongolië.

“We hebben nog steeds geen bewijs gezien dat deze fossielen illegaal zijn verkregen”, laat Heritage Auctions in een reactie weten.

Maar de Mongoolse regering heeft de wetenschap aan zijn zijde. Alle tarbosaurus-fossielen die sinds de ontdekking van deze tyrannosaurussoort in 1955 zijn opgegraven, zijn in Mongolië gevonden. De geveilde tarbosaurus moet haast wel uit Mongolië komen.

Paleontologen en dinosaurusliefhebbers zijn inmiddels een online petitie gestart, waarin ze oproepen het fossiel terug te geven aan het Mongoolse volk.