Foppes dreamteam: Huntelaar mét Van Persie in de spits

Als we durven kunnen we ver komen, denkt oud-trainer en EK-analist Foppe de Haan. „Huppakee, ga je gang! De patronen ontstaan vanzelf.”

Illustratie Pepijn Barnard

Tekortkomingen camoufleren, kwaliteiten uitbuiten. Zo omschrijft Foppe de Haan de sleutel tot succes voor het Nederlands elftal bij het EK in Polen en Oekraïne. De Haan, leermeester van veel Nederlandse trainers en oud-trainer van enkele internationals, is komend EK analist voor deze krant. Thuis in het Friese Nes stelt hij zijn eigen Oranje samen en belicht drie tactische dilemma’s van bondscoach Bert van Marwijk.

De verdediging

„Nederland heeft geen echte topverdedigers, maar dat hebben meer landen niet, zoals Duitsland. We missen soevereine mandekkers. Wat je veel ziet is dat de buitenste verdedigers mee naar voren gaan. Maar nooit zakt een van de backs en stapt een van de centrale verdedigers uit. Jeffrey Gouweleeuw zou dat op den duur kunnen, Jeffrey Bruma ook.

De Haan vindt dat Oranje creativiteit mist in de verdediging. „Nu spelen ze vaak de bal heen en weer omdat het middenveld op slot zit. Dat eindigt met een lange pass van de doelman. Maar de focus van Heitinga en Mathijsen is geweldig. Dat was mooi te zien op het WK. Geen gedoe, ze wilden alleen maar winnen. Dat type heb je wel nodig bij het EK.”

Afgaand op het vroege afscheid van Urby Emanuelson concludeert De Haan dat Van Marwijk het probleem voor de linksbackpositie al had opgelost. „Anders zou hij Emanuelson niet zo snel hebben weggestuurd. Ik zou voor Jetro Willems kiezen. Een linkspoot op links, daar houd ik van.”

De controleurs

Aan het middenveld zou De Haan niet te veel sleutelen, vergeleken met de afgelopen jaren. „Mark van Bommel zal de controle over de as van het veld bewaken. De vraag is wie er op de schakelpositie naast hem staat. De discussie is volgens mij niet Nigel de Jong of Kevin Strootman, maar De Jong of Rafael van der Vaart. Dat is afhankelijk van de tegenpartij en het lef dat je hebt. Met Van der Vaart ben je misschien kwetsbaar, omdat je in trainerstaal minder evenwicht hebt. Maar je kunt ook veel dominanter spelen.

„Het hangt ook af van wie er linksback staat. Heb je een verdediger die de ruimte zoekt, dan kun je naast Van Bommel beter iemand hebben die ook wat meer achterblijft. Tegen Denemarken zou ik zeker voor Van der Vaart kiezen, misschien tegen Duitsland wel voor De Jong.

„De Denen hebben moeite met beweeglijkheid, die moet je eerder onder druk zetten. De Duitsers willen graag counteren, net als op het WK. Tak-tak-tak, goal. Dan moet je de druk naar achteren verleggen. Een beetje lokken, de passlijnen eruithalen en dan zelf eruit komen. Dan krijgen ze een koekje van eigen deeg.”

De spits

De positie van de diepste spits is eigenlijk geen dilemma voor De Haan, die altijd voor Klaas-Jan Huntelaar zou kiezen, die veel „een killer” is dan Robin van Persie. „Huntelaar is stoïcijns. Van Persie is zo vaardig, dat hij juist vaker aan de bal moet komen. Hij snapt echt wel hoe belangrijk die positie achter de spits is. Waarom zouden ze niet in één elftal kunnen spelen? Van Klaas-Jan weet ik dat hij daar geen enkele moeite mee heeft. Van Persie is gevoeliger, maar ook ouder en wijzer.

„Met een verdedigend blok kun je tegen de vier aanvallers zeggen: huppakee, ga je gang! Een beetje zoals Brazilië, met veel positiewisselingen. Wesley Sneijder en Arjen Robben moeten zwerven over het veld. Er moet muziek in zitten. Het zijn allemaal heel goede voetballers, de patronen ontstaan vanzelf.

„Van Marwijk wisselt niet vaak van opstelling, dat is heel goed. Eén wissel op tien veldspelers is een verandering in het radarwerk van tien procent. De bondscoach moet sleutelen aan een vaste combinatie. Dat heeft ook te maken met geloof en het overbrengen van dat vertrouwen. Teleurgestelde spelers horen bij het vak. Wie op dat niveau speelt, moet het accepteren als hij op de bank zit.

„Portugal heeft dezelfde vraag als wij. Gunnen de sterspelers het elkaar of niet? Willen ze voor elkaar werken en met elkaar door het vuur? De bondscoach is daar heel belangrijk in. Hij moet het met ze bespreken en duidelijkheid scheppen. Als we durven, kunnen we heel ver komen.”

    • Rob Schoof
    • Michiel Dekker