Favoriet Zweden wint Eurovisie Songfestival

Loreen vertolkt haar nummer Euphoria tijdens het Eurovisie Songfestival. Zweden bleef Rusland en Servië ruimschoots voor. Foto Reuters / David Mdzinarishvili

Zweden heef het Eurovisie Songfestival gewonnen. Loreen kreeg de meeste punten met het nummer Euphoria, een dansstamper met catchy refrein. Zweden gold van tevoren al als favoriet voor de overwinning in de hoofdstad van Azerbajdzjan.

Zweden bleef in de finale met 372 punten Rusland en Servië met bijna honderd punten voor. Het winnende nummer werd gezongen door de 28-jarige Lorine Zineb Noka Talhaoui, een Zweedse met Berbers-Marokkaanse ouders.

http://www.youtube.com/watch?v=-00zHV9i-2o

Mediaredacteur Wilfred Takken schreef zaterdag in NRC Handelsblad over de zangeres:

Loreen verdient de persoonlijkheidsprijs omdat zij als enige deelnemer de moeite nam met plaatselijke activisten en onderdrukte homo’s te praten over de schendingen van de mensenrechten in Azerbajdzjan. Het regime riep de Zweedse ambassadeur op het matje. Die zei dat Loreen haar eigen gang kan gaan.

Rusland, dat als tweede eindigde bij de 57e editie van het festival, was met een koor van Boeranovische omaatjes in klederdracht en met ijzeren tanden veruit de origineelste inzending dit jaar. Het koor zong Party for Everybody, een popliedje met een stevige housebeat.

http://www.youtube.com/watch?v=5b52NTBx6xA

Joan Franka gestrand in halve finale

Nederland deed niet mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. Joan Franka haalde afgelopen donderdag niet genoeg punten met haar nummer You and Me. Vannacht werd bekend dat ze op de 15e plaats is geëindigd in de tweede halve finale.

Franka kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. De commentaren na afloop van het optreden van Franka waren vrijwel unanieum: dit was niet helemaal zuiver.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Kx5KGbxDMMQ