Egyptische presidentskandidaat wil hertelling stemmen

Een man zit naast verkiezingsposters met de afbeelding van Hamdeen Sabahi. Foto AP / Khalil Hamra

De Arabische nationalist Hamdeen Sabahi wil dat de presidentsverkiezingen in Egypte voorlopig worden opgeschort vanwege onregelmatigheden tijdens de verkiezingen van afgelopen week. Ook moet er een hertelling komen. Dat meldt persbureau AP.

Tegelijkertijd stelt de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, die met zijn organisatie toezicht hield op de verkiezingen, dat er kleine onregelmatigheden zijn geconstateerd, maar dat die geen invloed hebben op de uitslag.

Volgens de Egyptische staatstelevisie wordt Sabahi derde bij de verkiezingen, na Mohammed Morsi en Ahmed Shafiq. Alleen de nummer een en twee gaan naar de tweede ronde. Sabahi wil nu dat de geruchten dat er ten onrechte 900.000 stemmen bij Shafiq zijn opgeteld eerst wordt uitgezocht en dat er een hertelling komt. Het officiële verzoek tot hertelling wordt morgen of maandag ingediend.

Freelance journalist in Kairo Dirk Wanrooij meldt dat het protest van Sabahi en de geruchten over de valse stemmen tot gekte leiden bij aanhangers die zich hebben verzameld bij het hoofdkwartier van Sabahi.

Twitter avatar dirkwanrooij Dirk Wanrooij Crowds go nuts at #Hamdeen as news comes out that 1 million Shafiq vote might be wrong and deducted.

Carter was met 102 waarnemers aanwezig bij de stembureaus. Volgens hem hebben de geconstateerde onregelmatigheden, zoals het gebrek aan privacy voor stemmers, geen invloed op het eindresultaat. Wel laat hij weten dat zijn organisatie maar een “beperkt oordeel” kan vellen, omdat de waarnemers niet het hele proces hebben kunnen volgen. Zo kregen ze geen toestemming om het verzamelen en tellen van de stemmen bij te wonen, meldt persbureau AP.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen staat gepland op 16 en 17 juni.