‘Dodental bloedbad Syrische plaats Houla stijgt naar negentig’

Het aantal doden dat is gevallen als gevolg van een aanval van regeringstroepen op het Syrische stadje Houla is opgelopen tot ongeveer negentig. Dat beweren activisten van de oppositie. De aanval vond gisteren plaats in de opstandige provincie Homs.

Een gisteren door activisten vrijgegeven foto van een anti-regeringsprotest in het Syrische stadje Talbisseh in de provincie Homs. Foto AFP via Shaam News Network

Het aantal doden dat is gevallen als gevolg van een aanval van regeringstroepen op het Syrische stadje Houla is opgelopen tot zeker negentig. Dat beweren activisten van de oppositie. De aanval vond gisteren plaats in de opstandige provincie Homs.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een vanuit Londen opererende organisatie van de oppositie die het geweld in Syrië probeert te monitoren, meldde gisteren dat bij de aanval op Houla zeker vijftig doden waren gevallen. Vanochtend maakte de organisatie bekend dat het dodental tot minstens negentig is opgelopen.

In Houla, een cluster van vier dorpen en kleine steden ten noorden van de stad Homs, braken gisteren gevechten uit tussen Syrische troepen en rebellen van de oppositie nadat een activist bij een demonstratie tegen het regime van president Assad werd gedood.

Naast het grote aantal doden, waaronder volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten ook 25 kinderen, zouden bij de belegering van Houla ook tientallen gewonden zijn gevallen. Activisten omschrijven de gebeurtenissen in Houla als een “bloedbad”. Het leger zou Houla zijn binnengetrokken en complete families hebben vermoord. Ook zouden soldaten standrechtelijke executies hebben uitgevoerd.

VN-chef: situatie Syrië zeer ernstig

Het Syrische regime probeert al sinds maart vorig jaar met veel geweld de volksopstand en het gewapende verzet tegen Assad te onderdrukken. Een VN-vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan lijkt de crisis in het land niet te kunnen oplossen. VN-chef Ban Ki-Moon noemde de situatie in Syrië gisteren “zeer ernstig”. De Syrische Nationale Raad, de belangrijkste politieke oppositiebeweging, riep de VN-Veiligheidsraad vanochtend op in actie te komen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Houla.