‘Dichter des Continents’ Günter Grass laat weer van zich horen

Grass: Griekenland is veroordeeld tot armoede. Foto AP / Jens Meyer

Europa’s schande. Zo heet het gedicht van de Duitse schrijver Günter Grass dat vandaag in de Süddeutsche Zeitung verscheen. Daarin bekritiseert hij de Europese aanpak van Griekenland. Hij stelt onder andere dat het land is veroordeeld tot armoede. Volgens Grass (84) is Griekenland ‘als schuldenaar naakt aan de schandpaal is genageld’.

Dem Chaos nah, weil dem Markt nicht gerecht,
bist fern Du dem Land, das die Wiege Dir lieh.

Was mit der Seele gesucht, gefunden Dir galt,
wird abgetan nun, unter Schrottwert taxiert.

Als Schuldner nackt an den Pranger gestellt, leidet ein Land,
dem Dank zu schulden Dir Redensart war.

Lees het volledige gedicht op de website van de Süddeutsche Zeitung. Een Nederlandse vertaling is te vinden op het literair weblog De Contrabas, waar Grass al wordt omgedoopt tot ‘de Dichter des Continents’.

Twee maanden geleden riep Grass een storm aan kritiek over zich af door in een prozavers Israël te verwijten dat het de wereldvrede op het spel zet vanwege diens houding ten aanzien van het Iraanse atoomprogramma.