Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De run op de rollator is begonnen

Nederland beleeft een stormloop op rollators. En dat ligt waarschijnlijk aan het Lente-akkoord. Daarin staat dat rollators vanaf 2013 niet meer worden vergoed. De maatregel moet een besparing opleveren van 20 miljoen euro.

Premis Medical, de grootste rollatorfabrikant, constateert bijna een verdubbeling van de vraag sinds het Lenteakkoord vorige maand uitlekte. „Het is vreselijk druk”, zegt directeur Ronald Keuning. „We hebben twee extra mensen aan moeten nemen.” In gewone tijden verkoopt hij 600 tot 650 rollators per week. Dat aantal is in een paar weken tijd omhooggeschoten. „Vorige week zijn er 1.097 rollators de deur uitgegaan.”

Dit jaar kunnen de mensen de rollator nog gratis in huis halen. Keuning: „Mensen hoeven maar tegen de huisarts te zeggen dat ze er een nodig hebben omdat ze oud zijn en ze krijgen er een van hun verzekeraar.”

Vanaf 1 januari moeten mensen met loopproblemen zelf een rollator aanschaffen, in een thuiszorgwinkel of op internet. De prijs van een rollator ligt tussen de 80 en 350 euro. Er zijn volgens Keuning nu meer dan 300.000 Nederlanders met een rollator. Jaarlijks komen er 30.000 tot 45.000 gebruikers bij.

Zorgverzekeraars beschikken nog niet over cijfers waaruit de toegenomen vraag naar rollators blijkt. Zorgverzekeraar VGZ verwacht die groei wel. Zorgverzekeraar CZ constateert de afgelopen dagen een grotere vraag, maar is niet zeker over de reden. „Het kan ook het mooie weer zijn”, zegt een woordvoerder.