De leukste en beste wetenschapslinks van de afgelopen week

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan.

Google liet in april al zien hoe het leven met augmented reality eruit zou zien met Project Glass. Maar wat als je deze digitale werkelijkheid zou integreren met de fysieke wereld? Dan zou het er volgens ontwerper Keiichi Matsuda ongeveer zo uitzien.

Sommige klimplanten ruiken. Nee, niet zoals bloemen ruiken, deze planten ruiken zelf. Robert Krulwich van NPR beschrijft hoe Groot Warkruid, een windende parasiet, zijn gastheer ruikt, ernaar toe kruipt, wurgt en leegzuigt. Inclusief beelden van deze ruikende sluipmoordenaar:

De Christmas Island dwergvleermuis (Pipistrellus murrayi) is waarschijnlijk uitgestorven. In januari 2009 trokken vleermuisexperts al aan de bel: er zouden nog maar 20 vleermuisjes op het eiland rondvliegen. Wat deed de Australische regering? Ze twijfelde en wachtte af, schrijft mongabay.com. Pas in augustus gaven de autoriteiten toestemming een handvol vleermuizen te vangen om een fokprogramma op te starten, maar toen was het al te laat. Dood door bureaucratie?

Wat de meeste mensen weten van de blauwvintonijn (Thunnus thynnus) hebben zij geleerd tijdens het eten van de vis. Bioloog Molly Lutcavage besteedde daarentegen al vijftien jaar aan het onderzoeken van de tonijnsoort. Ze volgt de vissen de hele wereld rond en krijgt hulp van juist die mensen die ervoor zorgen dat de vis op ons bord belanden, tonijnvissers.

In de meeste science fiction films wordt te pas en te onpas gebruik gemaakt van wetenschappelijke concepten (zoals de quantummechanica) of het nu klopt of niet. Maar deze tien concepten zouden volgens io9.com daadwerkelijk wat nieuws kunnen toevoegen aan het oeuvre van de science fiction, in de vorm van inspiratie voor superschurken.

Weinig evolutionaire scenario’s spreken zo tot de verbeelding als de overgang van water naar land. Deze week maakten paleontologen bekend dat Ichtyostega, een van de eerste viervoeters met ledematen, vingers en tenen, waarschijnlijk níet kon lopen. Vinnen evolueerden in het water tot poten, en niet op het land. Lees hier de enthousiaste aankondiging van het onderzoek door één van de betrokken wetenschappers. Ook Wired besteedde aandacht aan de nieuwe reconstructie van Ichtyostega.

    • Hans Klis en Lucas Brouwers