De Gendt wint koninginnerit Giro - Rodriquez blijft in het roze

De renners troffen vandaag onder andere de Passo del Tonale. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Thomas de Gendt heeft vandaag op indrukwekkende wijze de koninginnenrit in de Giro d’Italia gewonnen. De Belg van Vacansoleil kwam na 219 kilometer als eerste boven op de Stelvio en klom daardoor naar de vierde plaats in het klassement. De Italiaan Damiano Cunego werd tweede, voor de Spanjaard Mikel Nieve.

De Spaanse rozetruidrager Joaquin Rodriguez pakte nog wat tijd op de concurrentie en kwam als vierde over de streep, voor Michele Scarponi. De Canadees Ryder Hesjedal werd zesde, Ivan Basso kwam niet verder dan de tiende stek.

Rodriguez verdedigt morgen in de afsluitende tijdrit in Milaan een voorsprong van 31 tellen op Hesjedal. Scarponi en De Gendt volgen op respectievelijk 1.51 en 2.18 minuten. Basso staat vijfde op 3.18 van Rodriguez.

De Gendt koos voor aanval op de Mortirolo

Volgens persbureau Novum zette De Gendt de twintigste etappe op zijn kop met een aanval op de Mortirolo, terwijl de favorieten naar elkaar keken. Hij kreeg onder meer Cunego en Nieve met zich mee, maar die liet hij op de slotklim achter zich om alleen naar de zege te rijden.

De Nederlanders Stef Clement en Tom-Jelte Slagter van Rabobank sprongen op de eerste beklimming van de dag mee met een vroege vlucht. Zij kregen echter weinig ruimte en werden op de Mortirolo ingerekend.