De elf van Foppe de Haan - met Huntelaar én Van Persie

Zou bondscoach Bert van Marwijk vandaag NRC Weekend hebben gelezen? In de basis voor het oefeninterland tegen Bulgarije (aftrap 20.00 uur) staan namelijk Klaas-Jan Huntelaar én Robin van Persie. En dat is wat Foppe de Haan vandaag in de krant adviseerde.

Robin van Persie viert zijn doelpunt tegen San Marino (september 2011) met Klaas Jan Huntelaar. Foto AP / Bas Czerwinski

Zou bondscoach Bert van Marwijk vandaag NRC Weekend hebben gelezen? In de basis voor de oefeninterland tegen Bulgarije (aftrap 20.00 uur) staan namelijk Klaas-Jan Huntelaar én Robin van Persie. En dat is wat oud-voetbaltrainer Foppe de Haan vandaag in de krant adviseerde.

De Haan:

“Huntelaar is stoïcijns. Van Persie is zo vaardig, dat hij juist vaker aan de bal moet komen. Hij snapt echt wel hoe belangrijk die positie achter de spits is. Waarom zouden ze niet in één elftal kunnen spelen? Van Klaas-Jan weet ik dat hij daar geen enkele moeite mee heeft. Van Persie is gevoeliger, maar ook ouder en wijzer.”

Tijdens het WK van 2010 was Van Persie basisspeler, Huntelaar invaller. In NRC Weekend buigt De Haan, die tijdens het EK als analist voor de krant aan de slag gaat, zich over de tactische dilemma’s die Van Marwijk heeft en stelt hij zijn ideale elftal samen. Een elftal waar geen plaats is voor Dirk Kuijt.

 1. Maarten Stekelenburg - “Heeft zich op het WK ontwikkeld tot een echt goeie keeper.”
 2. Gregory van der Wiel - “Verdedigend wat kwetsbaar, maar aanvallend en opbouwend heel aardig.”
 3. John Heitinga - “Geen echte topverdediger. Maar hij houdt zich altijd aardig overeind.”
 4. Joris Mathijsen - “Hij mist snelheid en vaardigheid, beweegt niet makkelijk. Maar hij kan zich fantastisch focussen.”
 5. Jetro Willems - “Ik vind hem een goede voetballer, maar hij is wel kwetsbaar.”
 6. Mark van Bommel - “Ongelooflijk gedreven, wil ten koste van alles slagen.”
 7. Wesley Sneijder - “Nog steeds een goede voetballer. Die moet je altijd opstellen.”
 8. Rafael van der Vaart - “Als je wat meer frivoliteit wilt, zou ik Van der Vaart neerzetten [in plaats van De Jong]. Hij is creatiever, kan openingen forceren.”
 9. Klaas-Jan Huntelaar - “Hij is een eenzame jongen, die moet je zo diep mogelijk laten spelen. Veel meer een killer dan Van Persie.”
 10. Robin van Persie - “Hij is zo vaardig, hij is zo goed aan de bal. Hij moet aan de bal komen.”
 11. Arjen Robben - “Die moet je altijd opstellen. We moeten hopen dat hij uit zijn dip komt.”

De opstelling van Van Marwijk vanavond: Tim Krul - Jetro Willems, Joris Matthijsen, John Heitinga, Gregory van der Wiel - Nigel de Jong, Mark van Bommel, Wesley Sneijder - Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie

Lees het hele artikel over Foppes dreamteam in NRC Weekend of in de digitale editie.