‘Broer Chinese activist Chen Guangcheng vermist’

Chen Guangcheng vorige week bij aankomst in New York. Zijn oudste broer is sinds gisteravond vermist. Foto AFP / Andy Jacobsohn

De broer van de blinde Chinese activist Chen Guangcheng, die vorige week naar de Verenigde Staten vloog voor politiek asiel, is vermist geraakt. Dat heeft een advocaat uit de omgeving van de familie vanochtend gezegd. Hij keerde gisteravond niet terug in een hotel in Peking waar hij verbleef.

De vermissing van Chen Guangfu, de oudste broer van Chen Guangcheng, staat mogelijk in verband met de zaak van zijn broer. Het past volgens persbureau Reuters in een reeks van gebeurtenissen en maatregelen die de Chinese regering tegen leden van Chen’s familie heeft ondernomen sinds de activist eind april na negentien maanden huisarrest zijn geboortedorp wist te ontvluchten.

Chen Guangfu vertrok afgelopen woensdag uit zijn woonplaats in het noordoosten van China om zijn zoon in Peking bij te staan. Die wordt in de Chinese hoofdstad vastgehouden omdat hij beschuldigd wordt van poging tot moord. Volgens zijn advocaten is de zoon van Chen Guangfu, die voor de aanklacht mogelijk de doodstraf kan krijgen, onschuldig. De omgeving van de familie ziet in de arrestatie en aanklacht een poging om de familie van Chen Guangcheng te intimideren.

Chen middelpunt van diplomatieke rel tussen VS en China

Chen Guangcheng arriveerde vorige week zondag in New York en riep de internationale gemeenschap op onrecht in China en andere landen te bestrijden. De blinde activist werd het middelpunt van een diplomatieke rel tussen China en de Verenigde Staten toen hij na het ontsnappen aan zijn huisarrest onderdak vond in de Amerikaanse ambassade.

Chen, een boerenzoon die pas op zijn dertigste leerde lezen en schrijven en naar de universiteit ging, is fel tegen China’s één-kindpolitiek en heeft vele campagnes gevoerd tegen gedwongen abortussen. Hij is in China bekender dan de dissidente kunstenaar Ai Weiwei.