Brief over kortingen voor ouderen

Geef ouderenkortingen maar aan een ander

Ik heb mooie kaartjes gescoord voor een Chinese operavoorstelling, voor maar 25 euro, op plaatsen waar je voor Verdi minstens zestig euro moet betalen. Of ik nog leeftijdskorting wil? Oh ja, dat was ik helemaal vergeten, heel graag. Hup, nog vijf euro eraf. In de tram betaal ik zelfs ongemerkt een kwart minder dan drie maanden geleden.

Waarom krijg ik deze ouderenkortingen? Zou ik anders opeens achter de geraniums blijven zitten ? Ik heb niet eens geraniums. Moet ik andere uitgaven laten, vanwege mijn leeftijd? Nee, gelukkig niet. Van dit voorrecht ben ik me zeer bewust. Schuldig voel ik me niet, maar wel verantwoordelijk.

Ik stel voor dat fitte grijze koppies, die toch wel de deur uit gaan en die het zich kunnen permitteren, dergelijke kortingen waar mogelijk laten lopen. Dit scheelt weer een paar euro voor de aanbieder, die toch al last heeft van terugloop en subsidiekorting.

Voor wie wil meebepalen waar deze niet-geconsumeerde kortingen naartoe gaan, kan er voor weinig geld een fondsje worden opgericht om er een nuttige bestemming in bedreigde sectoren aan te geven. Wie doet er mee – gratis – om zoiets uit te denken en op te zetten? Ik zal proberen er naast mijn betaalde werk tijd voor vrij te maken.

Peter Sluiter

Amsterdam