Brief over kinderopvangtoeslag

Lentecoalitie verdoezelt ons koopkrachtverlies

De effecten van de bezuinigingen op de kinderopvang worden genegeerd in de koopkrachtplaatjes.

Wij zijn een doorsnee gezin met twee kinderen. Beiden werken we vier dagen. De kinderen gaan drie dagen naar de crèche. De kinderopvangbezuinigingen kosten ons volgend jaar 4,5 procent van ons netto-inkomen. Door bezuinigingen zijn de kosten nu al toegenomen, met 3 procent. In totaal betekent dit voor ons een koopkrachtverlies van 7,5 procent van ons netto-inkomen. Hierbovenop komen nog de andere bezuinigingen.

Door de hoge kosten van kinderopvang is het nauwelijks meer lonend om te werken. Na de afdracht van loonbelasting en opvangkosten blijft er weinig over. We verdienen op deze manier minder dan het minimumloon.

H. Melis

Utrecht