Anita, Lens, Maher en Siem de Jong niet mee naar EK voetbal

Archieffoto met respectievelijk links en rechts de afvallers van Ajax, Vurnon Anita en Siem de Jong. Gregory van der Wiel (tweede van rechts) gaat wel mee. Foto Hollandse Hoogte

Vurnon Anita (Ajax), Jeremain Lens (PSV), Adam Maher (AZ) en Siem de Jong (Ajax) gaan niet mee naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Bondscoach Bert van Marwijk maakte vanmiddag bekend dat zij niet zijn opgenomen in de definitieve selectie, die uit twintig veldspelers en drie keepers bestaat.

Op de site van de KNVB zegt Van Marwijk over de afvallers:

“Ik heb zojuist uitgebreid de tijd genomen om met de afvallers te spreken en hen uitleg gegeven over het hoe en waarom. Daar hadden zij na hun goede werk recht op. Zij kunnen met opgeheven hoofd het trainingskamp verlaten.”

Verdedigers Ron Vlaar, Wilfred Bouma en de pas 18-jarige Jetro Willems zijn wel opgenomen in de definitieve selectie. Dat lijkt ten koste te zijn gegaan van Ajacied Anita, schrijft persbureau Novum. Voor De Jong en Maher bleek de concurrentie op het middenveld te groot, terwijl Luciano Narsingh de voorkeur kreeg boven PSV’er Lens.

Door het afvallen van Anita en Siem de Jong is verdediger Gregory van der Wiel de enige speler van landskampioen Ajax die is opgenomen in de uiteindelijke EK-selectie. De volgende 23 spelers gaan mee naar het EK:

 • Ibrahim Afellay (Barcelona)
 • Mark van Bommel (AC Milan)
 • Kahlid Boulahrouz (VfB Stuttgart)
 • Wilfred Bouma (PSV)
 • John Heitinga (Everton)
 • Klaas Jan Huntelaar (Schalke’04)
 • Luuk de Jong (FC Twente)
 • Nigel de Jong (Manchester City)
 • Tim Krul (Newcastle United)
 • Dirk Kuyt (Liverpool)
 • Joris Mathijsen (Málaga)
 • Luciano Narsingh (sc Heerenveen)
 • Robin van Persie (Arsenal)
 • Arjen Robben (Bayern München)
 • Stijn Schaars (Sporting)
 • Wesley Sneijder (Inter)
 • Maarten Stekelenburg (AS Roma)
 • Kevin Strootman (PSV)
 • Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur)
 • Ron Vlaar (Feyenoord)
 • Michel Vorm (Swansea City)
 • Gregory van der Wiel (Ajax)
 • Jetro Willems (PSV).

Vanavond oefenduel tegen Bulgarije, daarna trainingskamp

Urby Emanuelson (AC Milan), Hedwiges Maduro (Valencia), Georginio Wijnaldum (PSV), Ola John (FC Twente), Alexander Büttner (Vitesse), Stefan de Vrij (Feyenoord), Nick Viergever (AZ) en doelmannen Jasper Cillessen (Ajax) en Erwin Mulder (Feyenoord) konden al eerder een streep door het EK zetten: zij haalden vorige week de voorselectie van 27 spelers niet.

Het Nederlands elftal speelt vanavond een vriendschappelijke interland tegen Bulgarije in de Arena en belegt daarna een trainingskamp in Hoenderloo. Er worden ook nog oefenduels met Slowakije (30 mei) en Noord-Ierland (2 juni) gespeeld, voor Oranje op 4 juni naar Kraku vertrekt. Nederland trapt het EK vijf dagen later af met een wedstrijd tegen Denemarken. Daarna wachten Duitsland en Portugal nog in de poule.