Zonderland en Wammes falen

De turners Epke Zonderland en Jeffrey Wammes hebben zich gisteren bij de EK in het Franse Montpellier niet geplaatst voor een van de toestelfinales. Yuri van Gelder haalde op ringen wel de eindstrijd, hoewel hij werd gehinderd door een gebroken middenhandsbeentje.

Zonderland viel tweemaal van de rekstok, het toestel waarop hij zich olympische medaillekansen toedicht. Op brug was hij met de tiende plaats niet goed genoeg voor de finale. Acht turners plaatsen zich rechtstreeks; Zonderland is op dit toestel tweede reserve.

Bij Wammes ging het mis op rek en vloer, maar vooral op sprong, zijn sterkste onderdeel. Bij de eerste van zijn twee pogingen kon hij niet blijven staan en belandde hij al struikelend buiten de mat.

Door de mislukte oefeningen van Zonderland en Wammes is er geen verandering gekomen in hun strijd om deelname aan de Spelen in Londen. Als er al sprake is van een voordeel zou dat gelden voor Zonderland. De rekspecialist lijkt op grond van zijn resultaten het meest kansrijk voor de Spelen. Hij heeft concurrent Wammes tenminste niet naderbij zien komen.

De misser van Zonderland was pijnlijk, omdat het zijn uitvoering van een nieuwe oefening betrof. Met het oog op de Spelen heeft hij een programma samengesteld waarin drie zware vluchtelementen – Cassina, Kovacs en Kolman – achter elkaar moeten worden uitgevoerd. Zonderland is de eerste turner ter wereld die zich aan die combinatie waagt. Hij hoopt er in Londen goud mee te winnen. Maar in Montpellier, waar hij de oefening voor het eerste in een wedstrijd testte, ging het mis bij het laatste vluchtelement. Zonderland greep naaste de rekstok en viel.

Wammes heeft de moeilijkheidsgraad van zijn sprongen ook verhoogd, maar hij koos gisteren voor zekerheid van de makkelijke in plaats van de moeilijke Yurchenko. Het hielp hem niet.

Voor bondscoach Mitch Fenner reden om zijn beklag te doen over de kwalificatieprocedure voor de Spelen. Voor de camera van Studio Sport zei de Brit dat Zonderland en Wammes gebukt gaan onder grote mentale druk. Hij weet daar in belangrijke mate hun fouten aan.