Werkloosheid in Nederland bereikt hoogste punt in zes jaar tijd

De werkloosheid in Nederland loopt snel op: de afgelopen maand kwamen er 24.000 werklozen bij. Dat brengt het totale aantal op 489.000, ofwel 6,2 procent van de beroepsbevolking. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers gisteren bekendmaakte, is daarmee het hoogste punt bereikt in zes jaar.

De afgelopen drie maanden steeg de werkloosheid met gemiddeld 7.000 personen per maand. Vooral jongeren (tussen de 15 en 25 jaar) en ouderen (tussen de 45 en 65 jaar) raakten sinds begin dit jaar hun baan kwijt. De werkloosheid is in werkelijkheid waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen die zijn baan kwijtraakt door het CBS wordt geregistreerd als werkzoekende. Met name onder jongeren zou de werkloosheid veel hoger zijn dan nu wordt vastgesteld.

De internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, de ILO, waarschuwde afgelopen dinsdag voor de verborgen werkloosheid onder jongeren in de Europese Unie. Veel jongeren hebben het zoeken naar een baan tijdelijk opgegeven en zijn weer gaan studeren. NRC