#Vrijdagmiddagvraag: een verknoopte familie

Elke vrijdag legt de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad een dier, molecuul, fossiel of vraagstuk voor. Weet u wat het antwoord is? Lees dinsdag of u het bij het rechte eind had. De vraag bediscussiëren in de comments mag, maar verklap het antwoord niet voor anderen. Op Twitter kunt u uw antwoord delen onder de hashtag #vrijdagmiddagvraag.

De families Van der Wiel en De Jong waren al jaren goed bevriend. Het verbaasde dan ook niemand toen, op een gezamenlijke vakantie, de oudste zoon De Jong de oudste dochter Van der Wiel ten huwelijk vroeg. Na een paar maanden werd hun eerste kindje geboren: Brechtje. Een paar jaar later sloeg de vonk nóg een keer over tussen de twee families. Ook de jongste dochter en zoon werden verliefd en kregen een kind: Job.

Een broer en zus delen vijftig procent van hun genen. Halfbroer en -zus vijfentwintig procent. Maar hoeveel procent van hun genen hebben Job en Brechtje gemeenschappelijk?