Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Besluit Hedwigepolder door volgend kabinet - ‘Vlamingen niet blij’

Het Belgische gedeelte van de Hertogin Hedwigepolder is al in ontwikkeling als natuurgebied. De Belgische dijk tussen de Hedwige- en de Prosperpolder is afgegraven. Links achter het hek het Nederlandse deel van de Hedwigepolder.
Het Belgische gedeelte van de Hertogin Hedwigepolder is al in ontwikkeling als natuurgebied. De Belgische dijk tussen de Hedwige- en de Prosperpolder is afgegraven. Links achter het hek het Nederlandse deel van de Hedwigepolder. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Het volgende kabinet moet een nieuw besluit nemen over de toekomst van de Hedwigepolder. Het huidige kabinet doet dat niet, omdat het demissionair is. Dat maakte staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vandaag bekend na afloop van de ministerraad.

Bleker gaat deze boodschap doorgeven aan de Europese Commissie en Vlaanderen, dat eerder deze week aankondigde een geschillenprocedure te beginnen om Nederland aan de afspraak te houden om de hele polder onder water te zetten. Dat gebeurde nadat de Tweede Kamer het alternatieve plan van Bleker had verworpen.

In zijn persconferentie na afloop van de ministerraad zei Rutte dat het doorschuiven van de beslissing het meest logisch was. Rutte:

“Als je als minderheidskabinet wordt geconfronteerd met twee verschillende opvattingen in de kamer, dan is het beter dan het besluit door het volgend kabinet te laten nemen.”

‘Vlaanderen niet blij met uitstel’

Volgens NRC-redacteur Arjen Schreuder zullen de Vlamingen niet blij zijn dat het besluit nu wordt uitgesteld totdat er een nieuw kabinet is.

“Het is duidelijk dat dit demissionaire kabinet zijn vingers niet wil branden aan deze zaak die al zeven jaar loopt. De Vlamingen willen nu echter wel eens boter bij de vis. Elke maand dat het langer duurt kost dat de Vlamingen ontzettend veel geld, zo stellen ze. Zij zullen dus verder gaan met juridische procedures en de druk vanuit Brussel zal oplopen. De Europese Commissie ging eerder akkoord met een compromis dat een derde van de polder onder water werd gezet, maar alleen als dat snel werd uitgevoerd. Brussel zal dus van het nieuwe kabinet verwachten dat de polder eindelijk geheel onder water wordt gezet. Overigens is het onder water zetten van de polder ook de goedkoopste oplossing.”

De staatssecretaris hoopt op begrip van Vlaanderen voor deze uitkomst, laat hij aan persbureau Novum weten. Bleker:

“Ik hoop dat ze begrijpen dat wij niet anders kunnen gezien de bijzondere politieke omstandigheden hier.”

Bleker reist binnenkort ook af naar Zeeland om de recente ontwikkelingen rond de polder toe te lichten aan de Zeeuwen.

‘Vlaanderen komt in de problemen met vergunningen uitbaggeren’

Onze correspondent Petra de Koning legt uit waarom het zo belangrijk is voor Vlaanderen dat de Hedwigepolder onder water wordt gezet. De Koning:

“Als het te lang duurt krijgt Vlaanderen problemen met de vergunningen die ze nodig hebben voor het uitbaggeren van de Westerschelde. Daarvoor zijn ze afhankelijk van de natuurorganisaties en die vinden het heel belangrijk dat de Hedwigepolder onder water wordt gezet ter compensatie. De tijd dringt dus ook voor de Vlamingen. Daarnaast is dit niet goed voor de relatie tussen Nederland en Vlaanderen. Het verdrag is gesloten, maar Nederland weigert nog steeds om zich er aan te houden en daarmee zet Nederland zichzelf neer als een onbetrouwbare partner.”

Nederland heeft echter nog wat tijd, doordat de verschillende procedures enkele maanden in beslag zullen nemen. De Koning:

“Vlaanderen is inmiddels een geschillenprocedure gestart die ze zeker zullen gaan winnen. Dat zal echter zes tot tien maanden duren, dus tegen die tijd is de situatie in Nederland alweer anders. De Europese Commissie zal nu zeker ook een strafprocedure starten. Dat duurt echter jaren en Nederland zal genoeg tijd hebben om een boete te gaan ontlopen. Maar ze zullen de polder onder water moeten zetten.”

Al sinds 2005 onenigheid over ontpoldering

De ontpoldering van het gebied is onderdeel van een verdrag met Vlaanderen uit 2005. Daarin werd bepaald dat de Westerschelde verder uitgediept werd om de haven van Antwerpen beter toegankelijk te maken, maar dat de Hedwigepolder ontpolderd zou moeten worden als ‘natuurcompensatie’. Verschillende opeenvolgende kabinetten wilden daar echter niet aan. Demissionair staatssecretaris Bleker dacht eerder aan de afspraken met Vlaanderen te kunnen voldoen door andere polders onder water te zetten, maar Europa heeft Nederland meerdere malen laten weten dat de polder onder water moet worden gezet.

SP en PVV tegen ontpoldering, andere oppositiepartijen voor

Eind april kwam Bleker met een alternatief plan, waarbij slechts eenderde van de polder onder water wordt gezet, naast twee andere polders. Deze week stemde echter een ruime Kamermeerderheid voor een motie om Bleker zijn alternatief te laten intrekken. SP en PVV willen “geen druppel zout water de Hedwige in”. De andere oppositiepartijen, behalve de SGP, willen juist een complete ontpoldering.