Vandaag in de Boekenbijlage

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Arnon Grunberg, de Gouden Strop en Afro-Amerikaanse geschiedenis.

De Boekenbijlage opent deze week met een recensie van De man zonder ziekte, de nieuwe roman van Arnon Grunberg.

Ook is er aandacht voor Private Empire, Exxon Mobil and American Power, een ontluisterend portret van olieconcern Exxon Mobil, geschreven door 2-voudig Pulitzerwinnaar Steve Coll.

Er is een interview met de Franse auteur Pierre Michon.

Recensies zijn er van het boek dat wetenschapsjournalist Brian Clegg schreef over tijdreizen, van een werk van Bulgaars filosoof Tzvetan Todorov en van Paul Prestons uiteenzetting over de Spaanse Burgeroorlog.

In het midden van de Boekenbijlage wordt licht geworpen op twee recent verschenen (auto)biografieën van funkgod James Brown en Nile Rodgers, producent en grondlegger van de disco.

Ook wordt er dieper ingegaan op de genomineerden voor de Gouden Strop, de literaire prijs voor de beste thriller van het afgelopen jaar die volgende week donderdag, tijdens de Avond van het Spannende Boek, zal worden uitgereikt.

Verder is er nog aandacht voor dichteres Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009), Edmund White, Reine De Pelseneer en Claudia Verhelst, Jacek Dehnel en Javier Marias. Er is Afro-Amerikaanse geschiedenis, en aandacht voor een biografie van Lyndon B. Johnson.

Tot slot #twitlit, De Papiermolen en in de rubriek Boekdelen VPRO-presentator Wim Brands over Joseph Mitchell.