Uitgelicht

Film

The Simpsons Movie (David Silverman, 2007, VS). Het gezin van Homer Simpson is al sinds 1989 op de televisie. In 2007 volgde deze bioscoopfilm – vandaar ook de grap aan het begin, als Homer opstaat, in de camera kijkt en zegt: „Waarom betaal ik eigenlijk om in de bioscoop naar iets te kijken wat ik ook thuis gratis kan zien?” De zwarte humor van de felgele animatiefiguren is en blijft van hoog niveau. Niet dat elke grap raak is, maar er zijn er genoeg om je een kleine anderhalf uur mee te vermaken. RTL5, 20.30-22.10u.

Deliver Us from Eva (Gary Hardwick, 2003, VS). Romantische komedie. LL Cool J krijgt 5000 dollar van haar familie om de bemoeizuchtige Gabrielle Union in te palmen. Zul je altijd zien dat er echte liefde bij komt kijken. RTL8, 20.30-22.35u.

The Insider (Michael Mann, 1999, VS). Verbeten paranoiathriller is gebaseerd op geruchtmakend artikel uit Vanity Fair uit 1966, waaruit bleek dat de tabaksindustrie welbewust verslavende stoffen aan sigaretten toevoegt. Russell Crowe speelt de eigenlijke hoofdpersoon: een zenuwachtige kroongetuige die alles te verliezen heeft. Maar alle aandacht wordt getrokken door Al Pacino, die als onderzoeksjournalist alle trekken vertoont van de lone rider uit een western. Eén, 23.30-02.00u.

Persepolis (Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud, 2007, F/VS). Verrukkelijke animatieverfilming van de stripboeken van Marjane Satrapi over haar jeugd voor, tijdens en na de islamitische revolutie in Iran. In de kleuren zwart en wit en af en toe rood zien we het leven van een wijs en levendig meisje van goede komaf dat van alle kanten wordt bekneld door de opdringerige religiositeit van de ayatollahs. Zwaar en licht wisselen elkaar als vanzelfsprekend af.Ned.2, 00.05-01.35u.

The Pledge (Sean Penn, 2001, VS). Derde regie van Penn is broeierige, ongewone thriller naar vaker verfilmd verhaal van Friedrich Dürrenmatt uit 1958. Detective ontrafelt obsessief de verkrachting van en moord op een klein meisje. Gedreven Jack Nicholson als de detective van wie nooit helemaal zeker is of hij gek aan het worden is. Met Vanessa Redgrave als elegante oma en Harry Dean Stanton als uitgebluste benzinepomphouder.Arte, 02.25-04.25u.

Informatief

Life in the canopy. Tweede aflevering van driedelige BBC-reeks over een ploeg onderzoekers die zes weken lang vanuit een boomhut in het Afrikaanse regenwoud een zeldzame apensoort bestudeert, de Roodkop Mangabey. Canvas, 18.00-18.50u.

Reporter international: Betaalde chirurgen. Duizenden Nederlanders hebben een kunstheup die ernstige bijwerkingen geeft. Ondanks jarenlang berichten uit het buitenland over die bijwerkingen bleven Nederlandse chirurgen het implantaat toepassen. Dat zou volgens deze reportage komen door financiële banden tussen chirurgen en de kunstheuphandel. Ned.2, 21.20-22.00u.

Filmfestival Cannes 2012. Roeland Fernhout en Daphne Bunskoek doen vanuit Cannes verslag. Gast Tom Barman bezocht De rouille et d’os van Jacques Audiard, met o.a. Marion Cotillard, en vertelt. Ned.2, 23.25-00.0u.

Amusement

Episodes. Brits-Amerikaanse komische serie over een Brits stel dat in de VS een tv-serie probeert te slijten. Als de vader van omroepbaas Merc Lapidus overlijdt, krijgen Sean (Stephen Mangan) en Beverly (Tamsin Greig) een cursus ‘rouwen in Hollywood’. Ook met Matt LeBlanc, als zichzelf.BBC 2, 23.00-23.30u.

Dexter. Slotaflevering van zesde reeks. Dexter en zijn collega’s van Moordzaken zitten, ieder op hun eigen manier, nog steeds achter de Doomsday Killers aan. Ned.3, 23.05-00.00u.

Le 7ème juré. Voor tv gemaakte remake door Edouard Niermans van psychologische thriller uit 1962. Als gerespecteerd apotheker Jean-Pierre Darroussin op een warme zomerdag een jong meisje heeft gewurgd wordt daarvoor een allochtoon opgepakt. Het verhaal krijgt een intrigerende wending als de dader gevraagd wordt om als jurylid op te treden in het proces tegen de onschuldige verdachte. TV5, 00.00-01.35u.

Bliss – Erotische Versuchungen. Vier afleveringen van Canadese erotische serie van en voor vrouwen. De Canadesen Janis Lundman en Adrienne Mitchell bedachten tien jaar geleden een serie met verhalen over vrouwelijke fantasieën, lust en verlangens. Er werden drie series gemaakt die tussen 2002 en 2004 in Canada werden uitgezonden. Vanavond onder meer (nagesynchroniseerd): zakenvrouw laat zich in hotel voor geld door een vreemde nemen; succesvolle arts valt voor leuke vriend van haar zoon; grafisch ontwerpster kan echt niet tussen twee huisgenoten kiezen en doet het dan maar met alle twee.ZDF, 01.20-02.50u.