Twee Bosnische Serviërs veroordeeld voor Srebrenica

Dorpelingen kijken naar een massagraf bij het Bosnische dorp Milici. In het graf liggen tientallen slachtoffers van de genocide van Srebrenica. Foto AFP

Twee voormalige Bosnisch-Servische politiechefs zijn in Bosnië veroordeeld tot dertig en vijfendertig jaar cel wegens hun aandeel in de genocide in Srebrenica. Dat heeft de rechtbank bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De 44-jarige Dusko Jevic en de 52-jarige Meldenjev Djuric waren betrokken bij het verjagen en doden van zo’n duizend gevangen moslims in een pakhuis vlak bij het dorp Kravica (wiki) tussen 10 en 19 juli 1995.

Volgens persbureau Reuters achtte de rechter bewezen dat de twee schuldig zijn aan medeplichtigheid aan genocide, maar niet van de daadwerkelijke genocide. Volgens de rechtbank kon niet bewezen worden dat de verdachten op de hoogte waren van de intentie van de belangrijkste daders om genocide te plegen.

Moordpartij onder bevel Jevic en Djuric

Jevic was plaatsvervangend commandant van de speciale politiebrigade van het Bosnisch-Servische ministerie van Binnenlandse Zaken, en de commandant van het politietrainingscentrum in Jahorina (wiki), in het zuid-oosten van Bosnië-Herzegovina. Djuric was commandant van de eerste compagnie van het trainingscentrum. Beide hadden de leiding over het scheiden van mannen van de vrouwen, kinderen en ouderen en hun deportatie naar talloze executieplekken. De politie die onder het bevel van Jevic en Djuric stond nam deel aan het uitmoorden van moslimmannen in Kravica.

Twee andere Bosnische Serviërs die eveneens terecht stonden werden vrijgesproken. In januari vorig jaar werd ook al een Bosnische Serviër opgepakt door de Bosnische politie.

Proces Ratko Mladic van start in Den Haag

Voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is sinds 16 mei het proces tegen de Servische generaal Ratko Mladic bezig. Mladic wordt verdacht van etnische zuivering.

In Srebrenica zijn tussen de 7.000 en 8.000 Bosnische moslims vermoord door Bosnische Serviërs. De door de Verenigde Naties als veilige enclave bestempelde stad werd beschermd door een Nederlands VN-bataljon. Onder bevel van Ratko Mladic vielen Bosnisch-Servische troepen de stad met tanks aan op 11 juli 1995.