Timosjenko wil geen boycot, maar ‘een groot sportfeest’

Een aanhanger van de Oekraïnse oud-premier Timosjenko plakt posters met haar afbeelding op de muur van de gevangenis waar ze verbleef. Op dit moment wordt ze behandeld in het ziekenhuis.
Een aanhanger van de Oekraïnse oud-premier Timosjenko plakt posters met haar afbeelding op de muur van de gevangenis waar ze verbleef. Op dit moment wordt ze behandeld in het ziekenhuis. Foto AP / Alexey Furman

Joelia Timosjenko roept niet op tot een boycot van het EK voetbal dat over twee weken in haar land begint. Ze hoopt dat het een groot sportfeest wordt. Dat heeft ze gezegd tegen VVD-europarlementariër Hans van Baalen. Die zegt dat in een interview met de NOS.

Timosjenko werd vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ambtsmisbruik, maar ligt op dit moment in het ziekenhuis wegens ernstige rugklachten. Veel West-Europese landen stellen dat de veroordeling van Timosjenko politiek gemotiveerd is. Verschillende Europese leiders roepen daarom op om wedstrijden van het EK te boycotten.

‘Hervorm rechtsstelsel Oekraïne’

Van Baalen bezocht de oud-premier van Oekraïne in dat ziekenhuis samen met de Belg Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze willen dat Timosjenko een eerlijke herziening van haar strafproces krijgt en goede medische behandeling van buitenlandse artsen blijft ontvangen. De twee vinden dat het rechtsstelsel in Oekraïne moet worden hervormd en willen dat de parlementsverkiezingen later dit jaar eerlijk verlopen.

Eind vorige maand ging Timosjenko drie weken in hongerstaking uit protest tegen mishandeling door haar bewakers. Aan persbureau AFP laat Verhofstadt weten dat Timosjenko nog zeer zwak is. Verhofstadt:

“Maar ze blijft vol goede moed en heel strijdbaar. Volgens haar is het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen de enige instantie die objectief naar de zaak kan kijken.”

Van Baalen en Verhofstadt spraken een uur en twintig minuten met Timosjenko. De behandeling van de beroepszaak die Timosjenko heeft aangespannen tegen haar veroordeling werd eerder deze maand uitgesteld tot 26 juni.

Luister hier naar het interview dat de NOS met Van Baalen had over zijn ontmoeting met de oud-premier van Oekraïne.