Therapie tegen oorsuizen werkt goed

Gedragstherapie helpt al na een jaar de hinder die mensen ondervinden van oorsuizen te verlichten. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna vijfhonderd volwassen tinnitus-patiënten in de zorginstelling Adelante Audiologie & Communicatie in Hoensbroek, Zuid-Limburg. De resultaten zijn vandaag verschenen in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Tinnitus, een continue hinderlijke pieptoon in het oor zonder dat er geluid van buiten komt, treft naar schatting 16 tot 21 procent van alle volwassenen. De aandoening komt steeds vaker voor, met name onder jongeren, als gevolg van gehoorschade door luide muziek. Er bestaat geen medicijn dat dit kan verhelpen. Patiënten kunnen door de piep in hun hoofd slechter horen en raken ook nogal eens in een depressie van de aandoening die normaal functioneren in de weg staat. Ze hebben vaak last van concentratie- en slaapstoornissen, angst, somberheid en extreme vermoeidheid.

Onderzoekers onder leiding van psycholoog Rilana Cima van de Universiteit Maastricht vergeleken een nieuwe gedragstherapie met de in Nederland gebruikelijke standaardbehandeling van tinnitus. De innovatieve trapsgewijze behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, die psychologische elementen en methoden uit de audiologie combineert. De therapie is gericht op vermindering van negatieve gedachten en gevoelens ten aanzien van de tinnitusklachten, bijvoorbeeld door blootstellingstechnieken, beweging en ontspanningsoefeningen, en aandachtgerichte therapie.

Met deze trapsgewijze multidisciplinaire aanpak verbeterde de algemene gezondheid van tinnituspatiënten en namen de ernst van de klachten en ervaren belemmeringen in het dagelijks leven af. Patiënten stonden na afloop positiever in het leven en waren minder bang voor oorsuizen. De gespecialiseerde tinnitusbehandeling blijkt effectief voor zowel mildere vormen van tinnitus als ernstige tinnitusklachten.