Tentenkamp ten onrechte ontruimd

Een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel is afgelopen woensdagmiddag ten onrechte ontruimd. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Groningen, in een kort geding dat was aangespannen door een asielzoeker en drie Nederlanders.

De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, had een noodverordening afgekondigd om de ontruiming mogelijk te maken. De rechter oordeelt dat die noodverordening disproportioneel was.

Politie en ME maakten een einde aan het tentenkamp voor het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel. Het was enkele weken eerder opgezet door uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers, uit protest tegen hun dreigende uitzetting. Zij moeten terug naar Irak maar vinden het land onveilig. Irak accepteert alleen mensen die vrijwillig terugkeren.

Het kamp groeide snel: andere uitgeprocedeerde Irakezen sloten zich aan, evenals een grote groep Somaliërs en enkele Iraniërs. De asielzoekers kregen door het kamp veel aandacht van de media.

Advocaat Marcel Schuckink Kool die het kort geding aanspande, verwacht dat de burgemeester van Vlagtwedde, Leontien Kompier (PvdA), de noodverordening zal intrekken. Hij denkt dat het tentenkamp vervolgens snel weer zal worden opgebouwd.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat intrekking van de noodverordening nog niet aan de orde is. Het zal mogelijk wel in de komende dagen gebeuren. Momenteel worden hekken rond het terrein geplaatst om een nieuw tentenkamp onmogelijk te maken.

De burgemeester van Vlagtwedde besloot tot ontruiming omdat de gemeente de veiligheid en gezondheid van de mensen in het kamp niet kon garanderen. Ook was men bezorgd over de brandveiligheid.

Woensdagochtend was een deel van de asielzoekers, met name Irakezen, al vrijwillig uit het kamp vertrokken. Zij gingen in op een aanbod van demissionair minister Gerd Leers (Asiel, CDA). Hij bood hen opvang aan in een asielzoekerscentrum tot 15 juni. Op die datum zou hij spreken met de minister van Migratie uit Irak, over een oplossing. Tijdens de ontruiming werden 117 personen opgepakt.