Televisiestation NBC bepaalt mede keuze voor Olympische Spelen

Istanbul, Madrid en Tokio zijn kandidaten voor de Spelen van 2020.

Rotterdam. De Olympische Spelen van 2020 worden gehouden in Istanbul (Turkije), Madrid (Spanje) of Tokio (Japan). Opvallend aan die keus van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is dat het Amerikaanse televisiestation NBC invloed heeft gehad op de samenstelling van de shortlist.

NBC sprak zich uit tegen de kandidatuur van de Qatarese hoofdstad Doha. En Doha kwam inderdaad niet door de eerste selectie, evenals Baku (Azerbajdzjan).

De twaalfhoofdige werkgroep van het IOC dat de vijf kandidaatssteden moest beoordelen, deed geen moeite de rol van NBC te versluieren. In het rapport schrijft de werkgroep openlijk over de waarschuwing van NBC dat bij een keuze voor Doha „de Spelen in de Verenigde Staten alleen in de weekenden zullen worden uitgezonden”. Een zwaar dreigement van een zender die voor vier Olympische Spelen (2014, 2016, 2018 en 2020) 4.38 miljard dollar (3.48 miljard euro) aan televisierechten betaalt.

NBC had onoverkomelijke bezwaren tegen het voornemen van Doha om de Spelen vanwege de hitte niet traditioneel in juli of augustus te houden, maar in de koelere maand oktober. Olympische Spelen in die maand zouden volgens NBC botsen met het begin van de Amerikaanse basketbal-en footballcompetitie. NRC