Spaanse bank Bankia afgewaardeerd - wil miljardensteun

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van de noodlijdende Spaanse bank Bankia verlaagd, meldt persbureau AP. Eerder vandaag meldde The Financial Times al dat Bankia van plan is de Spaanse regering om ruim negentien miljard euro steun te vragen.

Het hoofdkantoor van de Spaanse bank Bankia in Madrid. Foto AP / Paul White

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van de noodlijdende Spaanse bank Bankia verlaagd, meldt persbureau AP. Eerder vandaag meldde The Financial Times al dat Bankia van plan is de Spaanse regering om ruim negentien miljard euro steun te vragen.

’19 miljard recordbedrag, improvisatie voedt onrust beleggers’

De bank heeft de negentien miljard euro vooral nodig om de verliezen op zijn vastgoedportefeuille af te dekken. Spanje-correspondent voor NRC Handelsblad Merijn de Waal zegt over de steunaanvraag:

“Binnen Spanje is 19 miljard een recordbedrag. Tot nu toe was een bedrag van 4,6 miljard euro aan leningen omgezet in kapitaal waarmee de staat Bankia in handen nam. Pikant detail is dat de Spaanse overheid er eerder deze week nog vanuit ging dat er maar 9 miljard euro steun nodig zou zijn. Dat bedrag is dus flink omhoog geschoten.”

Volgens De Waal voedt de constante improvisatie de onrust van beleggers, omdat de beeldvorming van Spanje is dat het land niet weet wat het probleem precies is:

“Daar vloeit toenemende speculatie uit voort dat ze bij het noodfonds van de Europese Unie moeten aankloppen, en dat wil Spanje niet omdat het dan onder curatele van Brussel komt te staan.”

Na de nationalisatie van Bankia haalden klanten in een dag tijd meer dan een miljard euro van de bank.

Afwaardering slecht nieuws, maar geen grote impact

Volgens De Waal is de afwaardering slecht nieuws voor Bankia, maar heeft het geen grote impact omdat de bank er al slecht voor stond. Het bestuur van Bankia kwam vandaag bijeen voor een belangrijk overleg om de steunaanvraag goed te keuren. In de aanloop daarnaar was de handel in aandelen Bankia op de beurs van Madrid vandaag opgeschort. De aandelen van de bank zijn gekelderd sinds de nationalisatie eerder deze maand.

Vorige week verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s ook al de kredietwaardigheid van zestien Spaanse banken vanwege de “moeilijke marktomstandigheden”, waaronder de hernieuwde recessie in Spanje, de aanhoudende huizencrisis in het land en de hoge werkloosheid.

Bankia denkt nog meer steun nodig te hebben

Zelf zegt Bankia in totaal 31 miljard euro aan slechte leningen en problematische activa (bouwgrond en huizen) op de balans te hebben. Daarvoor heeft de bank voor circa 8 miljard aan buffers aangelegd. Spanje kampt met een kwakkelende economie en een werkloosheidspercentage van 24,4 procent.