Rutte: historisch akkoord - belasten reiskostenvergoeding ‘haar in de soep’

Mark Rutte tijdens zijn persconferentie vanmiddag. Beeld NOS / Politiek 24

Demissionair premier Mark Rutte vindt het Lenteakkoord een historisch akkoord en noemt de bezuinigingen en hervormingen die vandaag werden gepresenteerd “ongekend in de Nederlandse geschiedenis”. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Rutte liet weten dat hij is blij is met het akkoord omdat daarmee het begrotingstekort volgend jaar op drie procent komt. Rutte:

“Ik heb veel waardering voor de vijf fracties wat zij hebben gedaan voor het akkoord. Er ligt een historisch akkoord dat bijdraagt aan de overheidsfinanciën en de economie. (…) Wij staan helemaal achter dit akkoord en wij zullen hier uitvoering aan geven.”

Belasten reiskostenvergoeding is ‘haar in de soep’

De opvallende maatregel met betrekking tot het schrappen van de onbelaste reiskostenvergoeding is volgens Rutte een ‘haar in de soep’. Hij liet niet na te vermelden dat ook in de besprekingen in het Catshuis het plan al op tafel lag om de reiskostenvergoeding te belasten. Rutte:

“Het is geen plezierige maatregel. Maar je moet grote bedragen zoeken. Om bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting te kunnen verlagen moet je zoiets doen.”

Geert Wilders reageerde vandaag ontsteld op de maatregel om de onbelaste reiskostenvergoeding te schrappen. Volgens de PVV-leider laat Rutte ‘de ruggengraat van hardwerkend Nederland keihard in de steek’. Rutte wilde niet bevestigen of ontkennen dat het Wilders zelf was die in het Catshuis met het plan op de proppen was gekomen.

‘Iedereen merkt gevolgen’

Volgens Rutte zal iedereen de gevolgen van de maatregelen merken.

“Het is een pakket met ingrijpende maatregelen. Daar moeten we ook niet voor weglopen. (…) Iedereen zal dit merken. Je kunt niet zulke drastische maatregelen nemen zonder dat iedereen het merkt, ook in de portemonnee.”

Rutte vindt wel dat er sprake is van een evenwichtig akkoord, waarbij de effecten op de koopkracht evenwichtig worden verdeeld. En ook de kritiek is evenwichtig, aldus Rutte:

“Ook de kritiek houdt zich in balans. Rechts vindt het te links, links vindt het te rechts. Daarmee kom je uit bij dit akkoord.”