RIP! Waarom we op internet massaal rouwen om beroemdheden

RIP!!! klinkt het uit alle uithoeken van internet als er een beroemdheid overlijdt (RIP Whitney! I will always love you..:( you meant so much to me). In The Washington Post vandaag een interessant artikel van Monica Hesse over die massale, virtuele rouw. Is het echt een uiting van verdriet, of gewoon een schreeuw om aandacht?

RIP!!! klinkt het uit alle uithoeken van internet als er een beroemdheid overlijdt. Daarbij staan treurige smileys, aangrijpende songteksten en persoonlijke ervaringen (RIP Whitney! I will always love you..:( you meant so much to me). In The Washington Post vandaag een interessant artikel van Monica Hesse over die massale, virtuele rouw. Is het echt een uiting van verdriet, of gewoon een schreeuw om aandacht?

Na de dood van Michael Jackson was iedereen opeens een enorme Michael fan, en toen Donna Summer haar laatste adem had uitgeblazen, was de disco diva voor iedereen een inspiratiebron geweest. Zo leek het tenminste, in de wereld van de Facebook timeline en de Twitter feeds. En er zijn nog véle andere dode artiesten geweest die de gemoederen in sociale-netwerkland hoog hebben doen oplaaien - wat waren we toch verdrietig:

Twitter avatar johnnyjgeary Johnny Geary i’m about crying listening to wake up alone. @amywinehouse your voice does things to me that none others ever will. #fantasia #RIP
Twitter avatar nilerodgers Nile Rodgers “Got the wings of heaven on my shoes, I’m a dancing man and I just can’t loose” ~Bee Gees~ Robin Gibb RIP http://t.co/Mnyh3cxx
Twitter avatar SarahBrouns Sarah Brouns So many people we have lost recently…Michael Jackson, Whitney Houston and now Donna Summer..can’t wrap my head around this RIP!
Twitter avatar Shoepremex23 Jahmari Christian I Wonder Where Would Tupac , Biggie , Left Eye , Big L , Aaliyah , Big Pun & Eazy E Be If They Were Still Alive #RIP
Twitter avatar msREALeyes Verified Account When I see any Michael Jackson video, I don’t feel nostalgic.. I just get really upset @ the fact he’s dead.. #RIP
Twitter avatar Alaina_Joyce Ms. AlainaJoyce❤ Here comes the tears…..rip Whitney Houston
Twitter avatar Peter_Drenth Peter Drenth Even Andre Hazes luisteren #geweldenaar #held #RIP

‘Hoe meer je rouwt, hoe specialer je bent

Celebrities zijn symbolen, schrijft Monica Hesse in haar artikel Tweet it and Weep? Online, grief over dead celebrities is about us. Symbolen van “roem, rijkdom, uniekheid en een goed kapsel”, en op het moment dat ze overlijden, probeert iedereen zijn persoonlijke band met de artiest te benadrukken. Om daar zélf bijzonderder van te worden: “Hoe meer je rouwt, hoe specialer je bent.”

Zo draaien de wanhoopskreten om de dood van een artiest niet zozeer om de artiest, maar des te meer om het zelf, schrijft Hesse. Op internet wil iedereen de eerste zijn, iedereen het snelst. Bovendien zijn sociale netwerken zoals Facebook erop gericht zoveel mogelijk persoonlijke mijlpalen en gevoelens te delen. Ik zit op Facebook, dus ik besta. “Op zijn minst kun je zeggen dat het ons ervan bewust maakt dat ongedocumenteerde levens makkelijk worden vergeten.”

‘Online rouwen duurt nooit lang

Maar vooral is virtueel rouwen een manier om een band aan te gaan met mensen, om iets te delen. Zoals je in de supermarkt over het weer praat, wordt de dood van een bekende iets dat online verbindt. RIP van de virtuele daken schreeuwen heeft dus een sociale functie - je voelt je onderdeel van een groep. Maar, schrijft Hesse, dat is niet voor lange duur:

“Zelfs een dode beroemdheid kan ons niet zo lang binden. Binnen vierentwintig uur - of achtenveertig, voor de ulta-celebrities - vallen sociale netwerken weer terug in hun normale bioritme. Dat is, meer dan wat dan ook, het commentaar op het gekuntselde karakter op online rouw. Echte rouw kan niet worden beperkt tot een cyclus van vierentwintig uur of worden uitgedrukt in 140 karakters. Verdriet op internet komt, verovert, en vertrekt snel.”

Of, zoals de in het artikel aangehaalde Jacob Silverman het verwoordde: On Twitter, grief is just another meme.