Pinksterexpo Woldhek

D66-leider Alexander Pechtold zal zondag een tiental politieke spotprenten van Siegfried Woldhek uit NRC Handelsblad veilen. Die veiling is onderdeel van een driedaagse Pinksterexpositie van 101 tekeningen van Woldhek op het Landgoed Oldruitenborgh in Vollenhove (bij Zwolle). Woldhek toont de oogst van drie jaar karikaturen maken van politici voor deze krant, en schrijversportretten voor Vrij Nederland.

„Ik ben sinds kort fulltime tekenaar”, zegt Woldhek, „en ik kreeg behoefte de ontwikkeling in mijn tekeningen te laten zien.” Hij is sinds kort ook actief op internet als tekenaar. Voor de iPhone ontwikkelde hij een app waarmee je gratis zijn 1.500 tekeningen kan bekijken. Elke week komen er nieuwe bij. „Ik maak sinds 1980 voor NRC politieke prenten, en eigenlijk hoor je weinig als ze in de krant hebben gestaan. Door de sociale media krijg ik nu meer reacties en dat vind ik leuk.”

De app, zijn site op flickr.com, de Pinksterexpositie in Vollenhove en zijn workshops in zijn atelier in Giethoorn zijn stappen van Woldhek om als kunstenaar meer in contact met zijn publiek te komen. Zo’n twintig prenten worden op de Pinksterexpo geveild; zaterdag die van schrijvers, na een inleiding van schrijver en tv-commentator Jan Mulder. Zondag die van politici, na een inleiding van Pechtold. De overige originele prenten op de expositie zijn vanaf 900 euro te koop.

Paul Steenhuis

Siegfried Woldhek,101 prenten, Landgoed Oldruitenborgh, Vollenhoven. Za 26 mei, 15uur (16u Mulder en veiling); zo 27 mei, 11uur (16u Pechtold en veiling); ma 28 mei, 11u. Inl: woldhek.nl