Peter van Gorsel, plotbedenker van Ierse succesauteur Ben Kane

Niet elke schrijver bedenkt alles zelf, blijkt uit het werk van Peter van Gorsel. Hij bedacht de plotten voor boeken over het oude Rome van de Ierse auteur Ben Kane. Kane kan wel schrijven, maar had geen goed verhaal. Daarom hielp Van Gorsel hem een handje.

Peter van Gorsel is een onzichtbare bestsellerauteur. Al meer dan 300.000 mensen hebben zijn romans gekocht, terwijl niemand weet dat hij het verhaal verzonnen heeft. Van Gorsel (63), gepensioneerd domeindirecteur bij de Hogeschool van Amsterdam, is de man achter een succesvolle reeks Engelstalige historische romans die speelt in het oude Rome. Op de kaft van de boeken staat de naam van de Ierse schrijver Ben Kane, maar Van Gorsel bedacht het plot, gaf de personages vorm en deed het onderzoek.

„Ik liep al jaren rond met het idee voor een romanreeks die speelt in de nadagen van de Romeinse republiek”, zegt Van Gorsel. „Maar ik was te druk met het schrijven van beleidsplannen en het leiden van een faculteit met 9.000 studenten om er de tijd voor vrij te maken. Daarom heb ik een schets van het verhaal op papier gezet en in 2006 naar een Engelse literair agent gestuurd. Die vond er de juiste auteur bij.”

Vandaag verschijnt de Nederlandse vertaling van het tweede deel van de reeks, De zilveren adelaar. Een legioen Romeinse soldaten dat na een vernietigende nederlaag in 53 v.Chr. door de Parthen krijgsgevangen is gemaakt – te lezen in deel 1 Het verloren legioen – wordt naar de uithoeken van het Perzische rijk gestuurd om daar tegen indringers te vechten.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Donderdag 24 mei 2012, pagina 20 - 21.