Pas verschenen

Jan Balabán: Dona Nobis Pacem (Dona nobis pacem). Vert. Edgar de Bruin, Voetnoot, 64 blz. € 7,–

Nieuw deel in de serie Moldaviet met Tsjechische korte verhalen, tegelijk verschenen met Arnost Lustig: De nacht en de hoop (Nadeje, vert. Irma Pieper, 60 blz. € 7,–) en Marek Sindelka: Polaroid (Polaroid, vert. Edgar de Bruin, 84 blz. € 8,–).

Zoran Drvenkar: Jij (Du). Vert. Hans Hom, De Arbeiderspers, 528 blz. € 22,50

Deze onontkoombare roman over gebroken gezinnen en schokkend aan hun lot overgelaten tieners aan de onderkant van Berlijn ‘gaat door merg en been’. (Anneriek de Jong, Boeken, 18.2.11)

Robert Fabbri: Vespasianus. Tribuun van Rome (Vespesian -Tribune of Rome). Vert. Harry Naus, Karakter, 400 blz. € 12,95

Eerste deel van wat een reeks moet worden over het leven van deze Romeinse keizer. Markeert de oversteek van de Sword and sandal fiction vanuit Britannia naar de Bataven. ‘Als de jonge Vespasianus eenmaal zijn helm heeft opgezet, dendert het verhaal onstuitbaar voort,’ Bart Funnekotter (Boeken, 09.11.11)

Stephen Greenblatt: De Zwenking. Hoe de wereld modern werd (The Swerve: How the World Became Modern). Vert. Arthur de Smet, De Bezige Bij, 352 blz. € 39,90

In de VS verkocht dit boek over het Nachleben van het leerdicht De rerum natura van Lucretius onverwacht goed. Classicus Jona Lendering haalde het in zijn recensie (Boeken, 4.11.11) evenwel overtuigend onderuit. ‘Met zulke vrienden heeft Lucretius geen vijanden meer nodig’, luidde de kop.

Bert Jan Flim: Onder de klok. Georganiseerde hulp aan Joodse kinderen. Gibbon uitgeefagentschap, 316 blz. € 19,90

Overzicht van het werk van verzetsmensen die in de oorlog onderduikadressen voor kinderen verzorgden. ‘Feitelijke verhalen van onuitgesproken heldendom’ aldus Arjen Fortuin in zijn column (Boeken, 11.05.12).

Jacques Darras: Geef mij maar België. Moi, j’aime la Belgique! Vert. Benno Barnard, P. 120 blz. € 22,–

Dichtbundel van de Franse dichter die Nederlandse zinnen door zijn werk strooit, vertaald door Benno Barnard en met een voorwoord van Geert van Istendael.

Fritz von Unruh: Offergang (Opfergang). Vert. Harry Oltheten, Dulce & Decorum, 128 blz. € 22,50

Deel uit de mooi verzorgde Eerste Wereldoorlogbibliotheek van deze uitgever. Generaalszoon Von Unrug schreef dit verslag van de Slag bij Verdun in opdracht in 1916, maar het was dusdanig realistisch dat het tot 1918 verboden zou blijven.

Jevgeni Zamjatin: In de provincie en andere verhalen. Vert. Tom Eekman, Kelderuitgeverij, 176 blz. € 19,50

Bundel verhalen van deze Russische schrijver (1884-1937) die zijn leven lang in opstand kwam tegen onrechtvaardige regimes. ‘Echte literatuur kan alleen daar ontstaan waar deze geschapen wordt door gekken, kluizenaars, ketters, dromers, rebellen en sceptici, ’ schreef Zamjatin.