Ook broer van Chen ontvlucht politie

Terwijl de blinde juridische activist Chen Guangcheng (41) na een spectaculaire vlucht uit zijn zwaar bewaakte dorp Linyi in de provincie Shandong uitrust in New York, is ook zijn oudste broer Chen Guangfu (55) uit het dorp gevlucht om in Peking juridische hulp te zoeken voor zijn zoon. De 32-jarige Chen Kegui wordt van doodslag beschuldigd omdat hij agenten met een mes zou hebben aangevallen toen zij op zoek waren naar zijn inmiddels in de VS verblijvende oom.

Na de diplomatieke crisis tussen de VS en China over Chen Guangcheng volgen westerse diplomaten, mensenrechtengroepen en de media nauwgezet de lotgevallen van de familieleden van Chen die na zijn vlucht diplomatieke bescherming kreeg op de ambassade van de VS in Peking. De zaak van de familie Chen komt volgende week ook aan bod bij het halfjaarlijkse overleg tussen de EU en China in Brussel.

Chen Guangfu vertelde vandaag tegen CNN dat hij na de vlucht van zijn broer hardhandig is verhoord en zelfs gemarteld door de politie van Shandong. Zijn zoon Kegui wordt beschuldigd van „opzettelijke doodslag’’ en daar staat in China levenslang of de doodstraf op. Chen Guangfu zei naar Peking te zijn gekomen om internationale aandacht voor de zaak van zijn zoon te krijgen en om goede advocaten te vinden.

In New York zei zijn broer Guangcheng te hopen dat de politiemannen die hem en zijn familieleden hebben mishandeld, bestraft zullen worden. Hij zei ook na zijn studies beslist te willen terugkeren naar China: „Ik ben geen dissident en geen politieke vluchteling.”