Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM eist zes keer levenslang in liquidatieproces Passage

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft levenslang geeïst tegen de zes verdachten van het langlopende liquidatieproces Passage, meldt persbureau Novum. Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A., Mohammed R. komen als het aan justitie ligt niet meer vrij.

Dat bleek vandaag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West.

Justitie eiste dat kroongetuige Peter La S. voor acht jaar achter de tralies belandt. Omdat La S. verklaringen heeft afgelegd over liquidaties en de andere verdachten was al aangekondigd dat de strafeis zou worden gehalveerd. La S. wordt onder meer verdacht van de moord op drugshandelaar Kees Houtman in 2005. De betrouwbaarheid van La S. werd meerdere malen betwist.

Voorarrest Dino S. opgeheven vanwege zwak bewijs

Hoofdverdachte Jesse R. zou betrokken zijn bij zeven liquidaties en crimineel kopstuk Dino S. was volgens het OM de opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Het voorarrest van S. voor deze verdenkingen werd op 12 april opgeheven omdat het bewijs tegen hem niet sterk genoeg was. Hij bleef in de cel voor een eerdere veroordeling in een drugszaak.

Lagere straf topcrimineel Dino S.

In maart kreeg Dino S., die banden had met Willem Holleeder, nog een lagere straf voor het leiden van een internationale drugsbende. In hoger beroep kreeg hij zeven jaar, in plaats van de acht jaar die hij in 2009 kreeg van de rechtbank terwijl hij nog voortvluchtig was.

Het liquidatieproces, dat op 9 februari 2009 van start ging, behandelt zeven liquidaties en een aantal moordpogingen in het criminele circuit. In totaal staan elf verdachten terecht. De datum van de uitspraak in het proces is nog niet bekend. Naar verwachting doet de rechtbank uiterlijk begin volgend jaar uitspraak.