Kijken: niet getreurd Joan, deze zeven voorgangers haalden het ook niet

Wat we ook proberen, het wil ons land maar niet lukken om door te dringen tot de finaleronde van het jaarlijkse Eurovisie Songfestival. Van glitterpakken tot levende draaiorgels, het maakt keer op keer niet genoeg indruk in ons continent.

Deze zeven vaderlandse artiesten gingen Joan Franka voor, en bleven net als zij steken in de halve finales.

2011: Teleurgestelde Volendamse volkszangers

Vorig jaar mochten de 3JS het proberen, met een Engelstalig uitstapje in Duitsland. Na een tegenvallend resultaat van het nummer Never Alone reageerden de volkszangers teleurgesteld met de stelling dat Nederland het maar niet meer moest proberen op het jaarlijkse evenement. Ze eindigden in de tweede halve finale onderaan met dertien punten.

http://www.youtube.com/watch?v=9Ff7pmZlzM4

2010: Sha-la-la-lie Sha-la-la

Ja dan weet je gelijk weer: Sieneke! Ze zong in Noorwegen dapper in het Nederlands over de liefde, onder begeleiding van een levend draaiorgel. In maagdelijk wit verscheen ze stralend op de bühne, maar wist met het nummer Ik ben verliefd, Sha-la-lie niet meer dan 29 punten binnen te slepen.

http://www.youtube.com/watch?v=akehdDwV64o&feature=related

2009: Stralende Toppers

In letterlijk oogverblindende outfits en met naadloos synchroon uitgevoerde moves brachten de heren, die in Nederland garant staan voor volle stadions, Gordons nummer Shine naar Europa. In Moskou kregen de heren slechts elf punten van de overige landen.

2008: mediterraanse invloeden door de beeldschone Hind

Hind, een van de sterren uit onze eerste serie van Idols, probeerde het met een mediterraans tintje in het nummer Your Heart Belongs To Me. Haar verleidelijke uitstraling leverde ons in het Servische Belgrado 27 punten op.

http://www.youtube.com/watch?v=WIUX1wmhVo8

2007: Edsilia Rombley slaat weer toe

Met On Top Of The World verzorgde Edsilia Rombley haar tweede optreden op het Eurovisie Songfestival, en wel in Helsinki, Finland. De zangeres wist haar eerdere succes niet te herhalen. Ze bleef steken op 38 punten.

In 1998 werd ze nog vierde met Hemel en Aarde, een van de beste prestaties ooit door een Nederlandse artiest op het Songfestival.

2006: onhollandse glorie: Amambanda

Dit nummer is inderdaad onverstaanbaar, het taaltje is zelf verzonnen door de heupwiegende dames van Treble, met hier en daar wat Engelse invloeden in de tekst en Afrikaanse invloeden in de instrumenten. Muziek is een taal op zich, wilden de dames aan het publiek in Athene overbrengen. De dames kregen er uiteindelijk 22 punten voor.

http://www.youtube.com/watch?v=Yf4FfBoa9bw

2005: De droom van Glennis Grace

My Impossible Dream was de inzending van Glennis Grace, die het nummer in Kiev, Oekraïne solo bracht in Whitney Houston-achtige stijl. Ze kreeg 53 punten en werd veertiende in de halve finale.

In 2004 lukte het wel met de hoge uithalen van Re-Union

Met indrukwekkende hoge uithalen bracht Re-Union Without You ten gehore in Istanbul, en wist het zowaar tot de finale te schoppen. De laatste Nederlandse act die dat lukte voorlopig dus. Pas in de finale ging het minder goed: we werden twintigste.

http://www.youtube.com/watch?v=BlcCFSHncfg&feature=results_main&playnext=1&list=PL8F3846408CDD19C6

Nummer acht: Joan Franka

Als uitsmijter, laten we nog eenmaal nagenieten van de achtste inzending op rij die het helaas niet haalde tot de laatste ronde. Ze heeft er gelukkig van genoten naar eigen zeggen: Joan Franka met You and Me.