Neem je handdoek mee, want vandaag is het Towel Day

Douglas Adams met handdoek om tijdens een interview voor de BBC. Beeld: screenshot DVD Doctor Who / Judith Laanen

Mocht je met dit zomerse weer op het strand liggen of nog van plan zijn naar het strand te gaan, dan neem je natuurlijk een handdoek mee. Maar eigenlijk zou je altijd een handdoek bij je moeten hebben, en al helemaal vandaag. Want 25 mei is namelijk Towel Day, oftewel handdoekendag.

Handdoekendag, wat is dat?

Towel Day vond voor het eerst plaats in 2001, als eerbetoon aan Douglas Adams, de schrijver van de sciencefictioncultklassieker The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (1979). Drie dagen nadat een hartaanval Adams op 11 mei 2001 in zijn woonplaats Californië fataal werd, postte een fan onder de naam D Clyde Williamson een berichtje op het forum Binary Freedom waarin hij voorstelde dat 25 mei voortaan door zou gaan als Towel Day, om Adams te eren. Kort erna werd de website towelday.org in het leven geroepen om de dag te promoten en mensen te herinneren niet hun handdoek te vergeten. Towel Day was meteen een grote hit bij de fans, die massaal foto’s van zichzelf met hun handdoek instuurden. Inmiddels is het een hele happening geworden die wereldwijd met allerlei activiteiten zoals flashmobs gevierd wordt.

Maar waarom zou je in godsnaam elke dag een handdoek in je tas hebben?

De gemiddelde mens denkt misschien, ‘joh, een handdoek, nuttig voor als je uit de douche komt, maar die neem ik doorgaans niet mee naar m’n werk. Oh, en ik had ook geen plannen om door de ruimte te gaan liften’. Geeft niet. Het Transgalactisch Liftershandboek geeft een korte en bondige definitie (hier deels vertaald):

“Een handdoek is zo ongeveer het meest nuttige object dat een interstellaire lifter kan hebben. Deels omdat het een grote practische waarde heeft – zo kun je ‘m voor warmte om je heen wikkelen als je over de koude manen van Jaglan Beta stuitert; je kunt erop liggen op de schitterende marmeren stranden van Santraginus V, terwijl je de bedwelmende zeewalmen inademt; je kunt erop slapen onder de zo rood schijnende sterren op de woestijnwereld van Kakrafoon; je kunt ermee zeilen over de langzame zware Moth-rivier op een mini-vlot[…].”

Deze jongen legt het nog even uit:
http://youtu.be/7-GPE5kiCDI

Wie was Douglas Adams?

Douglas Adams (1952 – 2001) verwierf faam met zijn vreselijk grappige BBC-radioserie van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, en de daarop gebaseerde vijfdelige science fiction-trilogie die tussen 1979 en 1992 gepubliceerd werd door Pan Books. Adams begon zijn carrière als schrijver van een aflevering van de legendarische Monty Python-sketches, waarna hij een flinke dosis humor en onwaarschijnlijkheid toevoegde aan drie afleveringen van de nu langst lopende science fiction-serie Doctor Who: The Pirate Planet (1978), City of Death (1979), en Shada (1979-80). In 1983 bracht hij samen met mede-H2G2 schrijver John Lloyd The Meaning of Liff uit, een woordenboekje met obscure Engelse plaatsnamen voor dingen, emoties en veelvoorkomende situaties waar je geen woorden voor weet. Vier maanden na zijn dood in 2001 werd in Londen een kerkelijke herdenkingsdienst gehouden. Dit was de eerste herdenkingsdienst die live op internet door de BBC werd uitgezonden.

Bekijk hier een lezing getiteld ‘Parrots, the Universe and Everything’, die Douglas Adams op de University of California te Santa Barbara gaf: