Minstens vijftig doden bij geweld door Syrische troepen in Homs

Tenminste vijftig mensen, waaronder dertien kinderen, zijn vandaag omgekomen bij geweld van Syrische troepen toen deze het dorpje Houla in de Syrische provincie Homs probeerden binnen te dringen. Dat zeggen activisten en het Syrian Observatory for Human Rights, meldt persbureau Reuters.

Een foto van het anti-regeringsprotest in Houla, in de Syrische provincie Homs, die eerder vandaag werd vrijgegeven door het Shaam News Network van de Syrische oppositie. Foto AFP

Ten minste vijftig mensen, waaronder dertien kinderen, zijn vandaag omgekomen bij geweld van Syrische troepen toen deze het dorpje Houla in de Syrische provincie Homs probeerden binnen te dringen. Dat zeggen activisten en het Syrian Observatory for Human Rights, meldt persbureau Reuters.

In Houla, een cluster van vier dorpen en kleine steden ten noorden van Homs, braken vandaag gevechten uit tussen Syrische troepen en rebellen nadat een activist bij een demonstratie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad werd gedood.

Een activist zegt tegenover persbureau Reuters dat soldaten hierna de stad onder vuur namen, waarbij de activisten en het leger slaags raakten. Volgens de activist zijn er veel slachtoffers gevallen, waaronder ook gewonden onder de soldaten, en zijn er vijf tanks vernietigd.


Houla weergeven op een grotere kaart

Ban Ki-moon: ‘Bescheiden vooruitgang in Syrië’

In het meest recente verslag van VN-gezant Ban Ki-moon aan de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië, dat persbureau AFP heeft ingezien, schrijft hij dat de belangrijkste delen van Syrië nu in handen zijn van de oppositie. De VN-inspanningen om de crisis in Syrië op te lossen kennen een “bescheiden vooruitgang.” Ook hebben de VN-waarnemers in Syrië “materiële vernietiging” in het land gezien en is het Syrische leger nog niet gestopt met het gebruik van zware wapens, aldus Ban Ki-moon. Hij pleitte er ook voor dat geen van beide zijden in Syrië voorzien worden van wapens of militaire hulp en training.

Ondanks het nu zes weken durende wapenbestand van Syrië-gezant Kofi Annan, maken zowel Syrische regeringstroepen als gewapende oppositiestrijders zich schuldig aan een grove schending van mensenrechten. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, staat in een verschenen rapport van de Verenigde Naties dat gisteren verscheen.