Definitieve versie Lenteakkoord bekend - ‘belasting op reiskostenvergoeding raakt iedereen’

Het begrotingsakkoord voor 2013 wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan de volledige maatregelen waarmee de zogeheten Kunduz-coalitie VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het begrotingstekort volgend jaar willen terugbrengen tot drie procent.

Minister De Jager vorige week tijdens overleg met de 5 fractievoorzitters over het Lenteakkoord. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Het definitieve begrotingsakkoord voor 2013 wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan de volledige maatregelen waarmee de zogeheten Kunduz-coalitie VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het begrotingstekort volgend jaar willen terugbrengen tot drie procent.

Gehele akkoord online

De meeste maatregelen waren al bekend, nadat het voorlopige akkoord vorige week via De Telegraaf uitlekte. Inmiddels is de volledige tekst van het akkoord gepubliceerd.

Uit deze laatste versie blijkt dat mensen met een reiskostenvergoeding anderhalf procent gaan inleveren, boven op het gemiddelde koopkrachtverlies van 0,75 procent voor alle Nederlanders. Daarentegen blijft de basisbeurs voor masterstudenten bestaan.

‘Belasting op reiskosten gaat iedereen raken’

De belasting op de vergoeding die forensen van hun werkgever krijgen voor het woon-werkverkeer is de meest opmerkelijke maatregel die nu concreet is ingevuld, reageert NRC-politiek redacteur Erik van der Walle:

“Het belasten van de reiskostenvergoeding is het bewijs dat iedereen geraakt gaat worden door dit akkoord. Wel is het koopkrachtverlies afhankelijk van ieders persoonlijke situatie. Sowieso moeten we de koopkrachtplaatjes nog met een korrel zout nemen. Doorrekening volgt nog door het CPB. Je merkt dat naarmate het akkoord de laatste tijd steeds concreter werd, de euforie die er in het begin was, heeft plaatsgemaakt voor een veel kritischere toon.”

De partijen bezuinigen in totaal 12,4 miljard. Verder wordt een miljard euro geïnvesteerd en is drie miljard euro aan lastenverlichting ingeboekt.

De koopkrachteffecten zouden beperkt blijven tot een verlies van minder dan twee procent. Alleen AOW’ers met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro gaan er 3,25 procent op achteruit. Deze week lekten nog meer details uit. Zo werd onder meer bekend dat het btw-tarief voor de beeldende kunst wordt teruggebracht van negentien naar zes procent.

Waarschijnlijk dinsdag debat

De verschillende partijen geven geen persconferentie maar zijn wel beschikbaar voor commentaar. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) die de onderhandelingen tussen de vijf partijen leidde, zal na de ministerraad reageren. De Tweede Kamer debatteert naar alle waarschijnlijkheid dinsdag over het begrotingsakkoord.

Het akkoord wordt ook nog doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan worden bekend gemaakt op 14 juni, zo meldt het Planbureau:

Twitter avatar centraalpb Centraal Planbureau Om onduidelijkheid uit de wereld te helpen: CPB doorrekening Lente akkoord (inclusief koopkracht) komt op 14 juni.