Laat me nou toch ronken

Reine De Pelseneer en Claudia Verhelst: De keizer kan niet slapen. De Eenhoorn, 32 blz. € 14,50. 4+

Wat heb je eraan als je dit bent: ‘machtig en mooi, en slim en rijk’,

en dit hebt:

‘een groot paleis, een waterbed,

een balzaal die van boenwas blinkt, [...]

maar nooit, nooit kan slapen?’

In De keizer kan niet slapen telt keizer Li Fant schapen en gebakjes en konijnen en sterren tot hij scheel ziet. Hij blijft hopeloos wakker. En dan heb je ook weinig lol van je ‘vijver vol gekleurde vis, een tuin die altijd anders is’. Op een dag is hij het zo zat dat hij een zak goud belooft aan wie hem laat ‘ronken in zijn bed’. Dat laten duizend dieren zich geen tweede keer zeggen, maar ‘alleen de allerbesten worden bij Li Fant verwacht. Een na een en nacht na nacht’.

Bij het zoete verhaal op rijm van Reine De Pelseneer maakte Claudia Verhelst vriendelijke, helder gekleurde en gedetailleerde tekeningen met Chinese tint. Alle dierengewaden zijn verschillend van kleur en snit en liefdevol voorzien van bloemen, vlinders of vogels. De dieren die de keizer in slaap proberen te helpen, hebben fantastische attributen. Slang Fang is een kruipende theesalon, Ping Pauw arriveert in een luchtballon met naaiateliertje aan boord. Uiteindelijk komt de redding. Een warm lijf naast je – daar kan niks tegenop.

Een draak, slaap en macht zijn ook elementen in Stom geluk van Pieter van Oudheusden en Anja Jager. Een grimmiger verhaal, een sprookje, met tekeningen die imponeren door hun fijnheid en de verrassend wisselende perspectieven.

In Stom geluk valt feeënkoningin Elvira als een blok voor de mooie Man Simon. ‘Geen mensen in mijn rijk’, had ze eerder nog gezegd tegen twee hofdames die om Man Simon ruzieden. ‘En zeker geen mannen. [...] Zoek maar iemand anders, leuke elfen genoeg.’ Maar dat was vóór ze Man Simon had gezien. Ze bezoekt hem als hij slaapt, en hij merkt niets. Ze besluit om bij hem te gaan wonen. Maar net op tijd komt ze erachter dat hij geen goed mens is. Genezen is ze, en woedend. ‘Ze balde de vuisten. [...] Haar woede daverde door het bos en de bomen verloren van schrik hun bladeren. [...] Ze schreeuwde: ‘Stom geluk! Stom, stom stom!’

Ze zoekt het geluk dan dichter bij huis, wat treft omdat bij het verhaal een elfenprins heeft meegekeken, verstopt in de prachtige omlijstingen van de pagina’s. Is Elvira woedend, dan zijn er bliksemschichten in de randen gekrast. Neemt ze afscheid van haar zus, dan regent het er tranen, net als uit de ogen van haar huisdierachtige blauwe draak. Ook die is oogstrelend, met zijn geruite lijf en een staartpunt die afwisselend pijl en hartje is.

Pieter van Oudheusden en Anja Jager: Stom geluk. De Eenhoorn, 32 blz. €16,95. 5+