Hesjedal doet gooi naar eindzege Giro - Kreuziger wint etappe

Kreuziger komt na de 198 kilometer van vandaag als eerste over de finish. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Ryder Hesjedal heeft vandaag in de negentiende etappe van de Giro d’Italia zijn kandidatuur voor de eindzege gesteld. De Canadees van Garmin-Barracuda liet de andere favorieten voor de eindzege achter zich. Hij kwam na 198 kilometer als tweede over de streep op de Alpe di Pampeago. De Tsjech Roman Kreuziger van Astana won de rit.

Achter Hesjedal werd Joaquin Rodriguez derde. De Spanjaard van Katusha behoudt de roze leiderstrui, maar ziet Hesjedal, die een veel betere tijdrit kan rijden, tot op zeventien seconden naderen. Zaterdag staat er nog een bergrit op het programma. Een dag later is Milaan het decor van de afsluitende tijdrit.

Hesjedal koos verrassend de aanval

De 31-jarige Hesjedal koos op de slotklim van de eerste categorie verrassend de aanval, nadat Scarponi al meerdere keren tevergeefs een poging had gewaagd. Hij kreeg Scarponi nog met zich mee, maar ook die moest even later afhaken.

De Italiaanse winnaar van vorig jaar kwam uiteindelijk als vierde over de streep. Hij steeg in het klassement wel naar de derde plaats op 1.39 minuten van Rodriguez. Dat ging ten koste van Ivan Basso, die nog meer tijd verloor. De Liquigas-renner staat nu vierde op 1.45.

In de Dolomieten-rit, die begon in Treviso, gingen zeventien renners op avontuur, onder wie Juan Antonio Flecha en Raborenner Juan Manuel Garate. Zij werden op de laatste beklimmingen echter een voor een opgeraapt.

Kreuziger sprong weg met nog 24 kilometer te gaan. Hij hield de favorieten op de Alpe di Pampeago nipt achter zich. De Belg Thomas de Gendt van Vacansoleil kwam als elfde over de streep en staat nu achtste in het klassement.