Kortkolom economie

Rabobank breidt uit in Verenigde Staten

Rotterdam. Rabobank wil de activiteiten in de Verenigde Staten uitbreiden. Om de financiering van leningen aan Amerikaanse boeren makkelijker te maken wil het twee van zijn drie bedrijfsonderdelen in de VS samenvoegen. De onderdelen die de bank wil samenvoegen zijn een retailbank in Californië en een boerenleenbank in de staat Missouri. Op dit moment mag het spaargeld dat Rabobank in Californië ophaalt niet worden gebruikt voor de financiering van boeren in Missouri. Door de fusie zou de bank niet langer relatief duur geld hoeven aan te trekken op de kapitaalmarkt. Rabobank zet vaart achter de fusieplannen omdat het steeds moeilijker een bestemming vindt voor zijn spaargeld in Californië. Door de economische crisis in die staat is de financieringsbehoefte er afgenomen. De samenvoeging van de twee bedrijfsonderdelen krijgt op zijn vroegst volgend jaar gestalte. (Novum)

Franse minister: Geen ontslag bij Air France

Rotterdam. De Franse minister van transport Frédéric Cuvillier heeft in een gesprek met bestuursvoorzitter van Air France Alexandre de Juniac erop aangedrongen dat de luchtvaartmaatschappij ontslagen vermijdt bij haar reorganisatie. Dat blijkt uit een verklaring van het Franse ministerie van transport. De Franse staat heeft een belang van 15,9 procent in Air France-KLM. In het eerste kwartaal van dit jaar leed de luchtvaartmaatschappij een verlies van bijna 600 miljoen euro. Air France gaf donderdag verdere invulling aan het reorganisatieplan dat het concern uit de rode cijfers moet halen. De maatschappij gaat onder meer verlieslatende lange afstandsvluchten stopzetten en nieuwe winstgevende routes onderzoeken. De vloot van Air France wordt juist met 34 toestellen teruggebracht. (Novum)

Zalm ziet niets in bankenbelasting

Rotterdam. ABN Amro-topman Gerrit Zalm ziet niets in de bankenbelasting die deze week in de Tweede Kamer is afgesproken. „Dit is echt een geweldige manier om de kredietverlening te stimuleren”, zei Zalm sarcastisch. Volgens hem gaan vooral de klanten van banken de gevolgen van de heffing merken. Banken hebben volgens hem momenteel veel geld nodig om ervoor te zorgen dat ze toekomstige crisissen beter kunnen doorstaan. De kosten van de heffing worden daarom doorberekend aan de klanten en leiden tot minder kredietverlening. „Het is alsof je een hekel hebt aan pomphouders en daarom de benzineaccijns verhoogt. Daar tref je ook alleen de automobilist mee”, zei de voormalige minister. De Tweede Kamer voerde deze week een heffing in op banken, die 600 miljoen euro per jaar moet opleveren. (NRC)

Consumentenprijzen daalden in Japan

Rotterdam. In Japan zijn de consumentenprijzen in april met 0,3 procent gedaald. De inflatie bedroeg 0,2 procent, maar als energie- en voedselprijzen niet worden meegeteld komt het land op deflatie uit. Dat komt doordat de energieprijzen 4,7 procent stegen. Door de kernramp in Fukushima zijn die kerncentrales niet meer in werking waardoor Japan veel energie moest importeren. Het land heeft daardoor een handelstekort. (Novum)

Uitzenduren daalt met bijna 2 procent

Den Haag. Het aantal uren dat wordt gewerkt voor uitzendbureaus is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 2 procent gedaald vergeleken met het vorige kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt. Het was het derde kwartaal op rij dat het aantal uitzenduren daalde. (NRC)