Kortkolom buitenland

Mladic-proces bijna een maand uitgesteld

Rotterdam. Het proces tegen de Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic is door een fout van de aanklager uitgesteld met bijna een maand. Het proces, bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, begon vorige week en zou oorspronkelijk verdergaan op 29 mei. Maar omdat de aanklager ruim 7.000 pagina’s bewijsmateriaal niet had overgedragen aan de verdediging, wordt het proces pas hervat op 25 juni. Volgens de aanklagers is het ontbrekende bewijsmateriaal per ongeluk niet ingeladen in een elektronische database. (NRC)

Morsi en Shafiq op kop in verkiezingen Egypte

Kairo. De eerste uitslagen van de Egyptische presidentsverkiezingen duiden er volgens de fundamentalistische Moslimbroederschap op dat haar kandidaat, Mohamed Morsi, en oud-president Mubaraks laatste premier, Ahmed Shafiq, naar de beslissende tweede ronde in juni gaan. Morsi zou nu op 25 procent van de stemmen staan, Shafiq op 22 en de Arabische nationalist Hamdeen Sabahi en Moslimbroederschap-dissident Abol-Fottouh op ongeveer 20 procent. De opkomst zou zo'n 50 procent bedragen. Het is niet duidelijk wanneer de officiële uitslag bekend wordt. (Reuters, AFP)

Bijna 700 arrestaties na protesten in Québec

Montreal. Protesten tegen hoger collegegeld in de Canadese provincie Québec zijn woensdagnacht in geweld uitgemond, waarna bijna 700 demonstranten werden gearresteerd in de steden Montreal en Québec. De politie betitelde de protestmarsen direct als illegaal, aangezien die niet ruim van tevoren waren aangemeld, wat nieuwe wetgeving verplicht stelt. Het collegegeld in de provincie Québec is het laagst in heel Canada. De provincie wil het bedrag nu met 80 procent verhogen. (AP)

Proces Kenianen voor Strafhof gaat door

Rotterdam. De proces voor het Internationaal Strafhof tegen vier Kenianen, onder wie twee prominente politici, gaat door. De Kamer van Beroep van het Strafhof heeft gisteren een beroep van de vier afgewezen. Ze hadden de jurisdictie van het Hof in hun zaak aangevochten. De vier Kenianen, onder wie de presidentskandidaten Mwai Kibaki en Raila Odinga, worden ervan verdacht het verkiezingsgeweld van eind 2007, begin 2008 te hebben georkestreerd. De zaak zal grote invloed hebben op de presidentsverkiezingen in Kenia, die gepland zijn voor maart 2013. (NRC)

Zeker dertig doden bij etnische strijd in Mali

OUAGADOUGOU. Bij gevechten tussen boeren van de Dogon-stam en nomadische Fulani-herders langs de grens tussen Mali en Burkina Faso zijn zeker dertig doden gevallen. Dat hebben de autoriteiten van Burkina Faso gisteren gezegd. De strijd die dinsdag begon, komt voort uit een akkoord tussen beide landen dat herders uit Burkina Faso toestaat hun vee te laten grazen in Mali. (Reuters)

Alom protest in Birma tegen uitvallen stroom

Rangoon. Protestdemonstraties tegen frequente stroomonderbrekingen hebben zich over heel Birma verspreid. In de plaats Pyi, in midden- Birma, liep een betoging gisteren uit op ongeregeldheden tussen betogers en de politie. Zes mensen werden aangehouden. Ook in Rangoon en Mandalay, de tweede stad van het land, is tegen het steeds uitvallen van de stroom geprotesteerd. In Mandalay is er vaak maar twaalf uur per etmaal elektriciteit. De regering van president Thein Sein heeft inmiddels noodmaatregelen aangekondigd ter verbetering. (Reuters, AP)