‘Kandidaat Moslimbroederschap door in Egyptische verkiezingen’

Presidentskandidaat Mohamed Mursi bracht eergisteren zelf zijn stem uit in Kairo. Foto Reuters/Asmaa Waguih

In Egypte gaat Mohamed Mursi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen opnemen tegen de laatste premier van het land, Ahmed Shafiq. Dat meldt althans een functionaris van de Egyptische Moslimbroeders aan persbureau AP.

Volgens de woordvoerder van de Moslimbroeders is het “na de telling van een groot deel van de stemmen” duidelijk wat de uitslag is van de eerste ronde in de presidentsverkiezingen, die de afgelopen twee dagen plaatsvond. De tweede stemronde op 16 en 17 juni zal volgens de broederschap gaan tussen Mursi, die 25 procent van de stemmen kreeg, en Shafiq, die nu op 23 procent staat. De Arabische nationalist Hamdeen Sabahi en Moslimbroederschap-dissident Abol- Fottouh staan rond de 20 procent. De opkomst zou ongeveer 50 procent bedragen. De partij van de broederschap is nu in beraad over een aanpak van de verdere verkiezingscampagne.

De stembussen in Egypte sloten gisteravond om 21.00 uur Nederlandse tijd. De officiële uitslag wordt pas dinsdag verwacht, maar voor die tijd wordt via campagneteams al de uitslag naar buiten gebracht, arabiste en voormalig diplomaat in Syrië en Egypte Petra Stienen verwacht dit vanavond of morgen.

Twitter avatar petra_stienen Petra Stienen Official results #EgyPresElex on Tuesday, but expected first reliable results Frid night - Sat noon via campaignteams at polling stations

Op 1 juli zal het leger formeel de macht overdragen aan de nieuwe leider. Of het leger na de verkiezingen ook echt afstand wil doen van de macht, zoals beloofd, valt nog af te wachten. Waarnemers verwachten dat de invloed groot zal blijven.